A középosztály emeltyűjét keresi Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
Saját kormányának sikereként beszélt a parlamentben Orbán Viktor arról, hogy az EU fiskális unióról szóló paktumában nem szerepel az adóharmonizáció, és csak akkor kell alkalmazni a szabályokat, ha csatlakozunk az euróövezethez. A miniszterelnök szerint Magyarországnak az EU-ban van a helye, de küzdeni kell annak reformjáért és a további bővítésért.
Vágólapra másolva!

"Csendes tenger nem nevel tapasztalt tengerészeket" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján, utalva arra, hogy a 2012-es év sem lesz könnyebb, mint az előző, így "komoly esélyünk van arra, hogy gazdagodjunk tapasztalatok terén".

Orbán évadnyitó beszédében főként az Európai Unióval folytatott tárgyalásokról beszélt. A kormányfő komoly sikerként állította be azt, hogy a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsban megállapodás született az úgynevezett költségvetési unióról. Orbán szerint a magyar kormány erőfeszítéseinek eredménye, hogy a paktum csak az euróövezeti tagállamokra vonatkozik, és nem szerepel benne az adórendszerek harmonizációja.

A paktum tervezetében végrehajtott változásokkal Orbán szerint minden akadály elhárult az elől, hogy csatlakozzunk az egyezményhez, hiszen már minden pontja elfogadható. A kormányfő ezért azt javasolta a képviselőknek, hogy fogadják el a hétfői napirenden szereplő határozati javaslatot, ami felhatalmazza a kormányt a szerződés aláírására. "Magyarországnak nem kell olyan szabályt alkalmaznia, amely csökkentené a versenyképességünket" - mondta Orbán.

Az önfeladás stréberei

A miniszterelnök szerint az elmúlt hónapok vitái megmutatták, hogyan kell viszonyulnia a kormának az EU-s intézményekhez. "Ha határozottan és okosan kiállunk, el tudjuk érni, amit akarunk" - jelentette ki Orbán, aki szerint Magyarország népszavazással döntött az EU mellett, és a jövőben is az EU-n belül van a helye, de a kormány az intézmények megújítása mellett érvel, az országok egyenjogúsásáért küzd.

Orbán a pártok nevének említése nélkül bírálta a jobb- és baloldali ellenzéket is. Úgy fogalmazott, vannak, akik a legkisebb konfliktus esetén is "szaladnak nyugati üzlettársaik szoknyája mögé". Őket a kormányfő "az önfeladás strébereinek" nevezte, akik "mindenre hajlandók, bármit eladnak". Az EU-ból való kilépést szorgalmazó Jobbikra utalva úgy fogalmazott: "vannak, akik fejjel szaladnak a falnak, nem hajlandók megegyezni semmiről."

A miniszterelnök szerint Európában késhegyre menő érdekérvényesítési verseny folyik, amely "határozott fellépést, ügyes taktikai húzásokat és okos megegyezéseket" igényel. Orbán reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások sikeresek lesznek, és hamarosan meg tudnak egyezni a jegybankról, az országgyűlési biztosokról, a bíróságok jogállásáról szóló, vitatott jogszabályokról, és az úgynevezett pénzügyi védőhálóról, vagyis az EU és a Nemzetközi Valutaalaptól kért hitelkeretről is.

Az ellenzék fanyalogva fogadta

"A kései sirató jutott eszembe" - reagált Orbán felszólalásra Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője, aki szerint a kormány másfél éves politikája "felesleges árnyékbokszolás" volt. A konfliktusos politizálás szerinte pont a megállapodás feltételeit szüntette meg, majd a kormány az Európai Bizottság fellépése után "kitűzte a fehér zászlót", és elfogadta az EU álláspontját. Jávor azt mondta: az EU-paktum sok ponton nem szolgálja Magyarország érdekeit. Például azért, mert abban félszázalékos strukturális hiánycél szerepel, ami Jávor szerint gúzsba köti a feltörekvő országokat.

Bírálta a paktumot Balczó Zoltán, a Jobbik frakcióvezető-helyettese is, aki szerint Magyarországra is vonatkozik a szerződés. Ráadásul szerinte a költségvetési unióról szóló paktum a "sokat emlegetett" teljes politikai unió egyik előszele is lehet. Balczó azt panaszolta, hogy Orbán korábbi ígéretével szemben a parlament nem döntött előzetesen a paktumról, ahhoz a kormányfő a képviselők megkérdezése nélkül csatlakozott.

Mesterházy Attila külön köszöntette Schmitt Pált, amire a képviselők hangoskodással reagáltak. "Ha nem lettek volna előzményei, azt mondanám, hogy ez így rendben is volt" - mondta Orbán beszédére Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, aki felemlegette, hogy Orbán többször változtatta az EU-paktummal kapcsolatos álláspontját. Számunkra ez egy elfogadható tervezet - mondta Mesterházy, jelezve, örülne, ha Orbánnak respektje lenne Európában, mert akkor szerinte jobban tudná érvényesíteni az ország érdekeit.

Orbán keresi a középosztály emeltyűjét

"Még senki nem írt alá semmit" - reagált viszontválaszában Balczó Zoltán szavaira Orbán Viktor, aki szerint a szerződés ratifikálása előtt lehetősége lesz az Országgyűlésnek, hogy megvitassa az EU-paktumot. A kormány emellett az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy megtudják, mekkora többség kell a parlamentben az egyezség elfogadásához: elég a képviselők többsége, vagy a kétharmaduk szavazata kell - mondta a kormányfő a fiskális unióról. Utalt arra is, hogy az alaptörvényben nem véletlenül van benne a forint mint törvényes fizetőeszköz, az euró bevezetéséhez így kétharmados többség kell.

"Isten hozta az LMP-t a szabadságharcosok táborában" - mondta Orbán az EU-s paktumot támadó Jávor Benedeknek. Magyarországnak támogatnia kell azokat a külföldi vállalkozásokat, akik értéket, munkahelyet teremtenek - mondta Orbán megint Balczó felszólalásra válaszul. Erről már a múlt heti országértékelésben is beszélt a miniszterelnök, aki szerint Magyarországnak termelési központtá kell válnia a térségben. Orbán megköszönte Mesterházy Attila dicsérő szavait, de arra kérte, hogy az MSZP EP-képviselői néha segítsék a kormány politikáját

A miniszterelnök azt mondta: teljes középosztályban gondolkodik, nemcsak a tetejében vagy az aljában. Szerinte 2002 és 2010 között Magyarországon a nagytőke a gazdasági hatalma mellett megszerezte a politikai hatalmat is. Orbán szerint nagytőkére szükség van, mert gazdasági elit nélkül nem versenyképes egy ország sem, de ő olyan rendszert szeretne, amelyben a középosztály áll a politika középpontjában. Orbán úgy fogalmazott: a középosztálynak alulról nyitottnak kell lenni, de nem azért, hogy a tagjai kipotyogjanak, hanem azért, hogy mások felkapaszkodjanak. Keressük azt az emeltyűt, amivel a leszakadókat is fel tudnánk emelni, fogalmazott.