Lesz hol kezelni az agresszív pszichiátriai betegeket

Vágólapra másolva!
Az ombudsman szerint a tavalyi jelentése nyomán megkezdődött az agresszív pszichiátriai betegek tartós gondozását biztosító speciális intézet létrehozásának a megtervezése.
Vágólapra másolva!

Az agresszív pszichiátriai betegek gondozásáról készített jelentést tavaly novemberben Szabó Máté ombudsman. Ebben arról írt, hogy a hatályos jogszabályok nem adnak egyértelmű iránymutatást, melyik intézménynek kell huzamosabb időn át gondoznia a súlyosan agresszív pszichiátriai betegeket és egyáltalán meddig tartson a kötelező intézeti gyógykezelésük.

A biztos akkor megállapította, hogy nincs olyan intézmény az országban, amely alkalmas volna arra, hogy az agresszív pszichiátriai betegeket szükség esetén életük végéig gondozza.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön közölte: Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter arról tájékoztatta őket, hogy a pszichiátriai szakma bevonásával megindult egy speciális, magas biztonsági fokozatú egység létrehozásának megtervezése.

Ebben az intézményben azokat a pszichiátriai betegeket helyeznék el, akik magatartásuk miatt sem otthonukban, sem pszichiátriai betegek otthonában nem láthatók el. A miniszter szerint a kötelező intézeti gyógykezelésre vonatkozó szabályozás felülvizsgálata is folyamatban van.

Szabó Máté szerint a megfelelő biztonságú részleg létrehozása sürgető feladat. Közleményben utalt egy szombati esetre is: a főváros XXI. kerületében egy házaspár kért rendőri segítséget, mert 31 éves fiuk hirtelen dührohamában összetörte a lakás bútorzatát, és a szülőket is bántalmazta.