Áramlopás miatt nincs villany Tiszavasvári egy részén

Vágólapra másolva!
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári nyolc utcájában csütörtök óta nincs elektromos szolgáltatás, az E.ON Zrt. szombati közlése szerint az üzemzavart áramlopások okozzák a város érintett részén.
Vágólapra másolva!

Szőke Zoltán, a település Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője az MTI-nek azt mondta, hétfőn volt először áramkimaradás, akkor lakossági bejelentésre a szolgáltató E.ON Zrt. helyreállította a szolgáltatást. Kedden ismét volt áramszünet, aztán egy-egy időszakra megint zavartalan volt az ellátás, csütörtökön viszont megszűnt.

A helyi képviselő szerint az áramkimaradás nyolc utcát érint, becslései szerint 200-300 háztartást. Szőke Zoltán azt mondta, az érintett lakások közül sokban fűtés sincs, így a családok rokonokhoz költöztek a hideg miatt, mások pedig fával, szénnel fűtenek.

Egyházi Nikolett, az E.ON Zrt. szóvivője az MTI megkeresésére közölte, az áramkimaradást az okozza, hogy Tiszavasvári érintett részén, ahol sok hátrányos helyzetű ember él, jelentős az áramlopások száma. A körzetet ellátó Szél utcai transzformátorállomás teljesítménye 250 kilowatt, ehelyett azonban 400-410 kilowattot fogyasztanak a térség háztartásai, mivel az áramtolvajok fűtésre is használják az illegálisan vételezett elektromos energiát.

A "túlfogyasztás" miatt a transzformátorállomás biztonsági rendszere automatikusan lekapcsol, hogy védje a berendezéseket. Az E.ON Zrt. szakemberei nem győzik újraindítani a rendszert, kicserélni a biztosítékokat, de alig hagyják el a helyszínt, máris újra jelentkezik a probléma.

A szóvivő megjegyezte, hogy az utcai hálózatra illegálisan csatlakoztatott vezetékeket rendre eltávolítják a villanyszerelők, de az áramtolvajok mindig visszahelyezik azokat. Egyházi Nikolett szerint a megoldás az lenne, ha állandó hatósági ellenőrzés lenne Tiszavasvári érintett részében, hogy az áramtolvajok ne tudjanak újra és újra illegálisan csatlakozni a vezetékhálózathoz.