Legközelebb nyúl- vagy kacsafejet használnék

Vágólapra másolva!
Máskor is kifejezné hasonló formában a politikai véleményét az a soproni férfi, aki januárban egy kecskefejet akasztott a helyi Fidesz-szervezet irodájának ajtajára. Gál Szabolcs az [origo]-nak azt mondta, nem bánta meg tettét, de tanult belőle: legközelebb olyan állatok fejét használná, amelyeket nem kell regisztrálni. Az akcióhoz használt kecskével ezt ugyanis nem tette meg, és ezt most 150 ezer forintja bánja. A férfi, akinek a történtek óta a városban bevallása szerint igencsak megnőtt a népszerűsége, nem másokat akart megijesztgetni, hanem az "az ország lefejezését" akarta szimbolizálni a lépéssel.
Vágólapra másolva!

Legközelebb is akasztana állatfejet a városi Fidesz-iroda ajtajára, csak már átgondoltabban - mondta az [origo]-nak Gál Szabolcs, aki január elején egy levágott kecske fejét hagyta ott a pártszervezet helyiségének kilincsén. A férfi ellen zaklatás és állatkínzás miatt tett feljelentést a soproni Fidesz, a rendőrség azonban bűncselekmény hiányában végül csak rendzavarás szabálysértése miatt indított vele szemben eljárást. A soproni városi bíróság pénteken nem jogerősen 20 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Gál Szabolcsot, aki bár tudomásul vette büntetését, továbbra is fenntartja a véleményét, amit az állatfej kiakasztásával akart kifejezni:

"Ez a kecskefej azt szimbolizálta, hogy lefejezték a magyar köztársaságot és a demokratikus intézményeket" - magyarázta a férfi az [origo]-nak a tárgyalás után, hozzátéve, hogy a véleményét előbb-utóbb akkor is kifejezte volna valamilyen formában, ha nem vágnak éppen kecskét.

"A barátaimmal beszélgettünk a vágás után, hogy mihez is lehetne kezdeni a fejjel, ekkor vetődött fel, hogy akasszuk ki a pártirodára." - mondta Gál Szabolcs. Az ötlet kivitelezésében bevallása szerint ugyanakkor a barátok egyike sem akart részt venni, mert túl kockázatosnak találták. Az egyik cimbora annyit mégis segített, hogy autóval levitte Gált a helyszínre, a fejet ezután a férfi egyedül kötötte a kilincsre.

Bár a bíróság előtt januári első, rendőrség előtt tett vallomásában Gál Szabolcs azt mondta, hogy tettét ittasan követte el, az [origo]-nak ezt már úgy módosította, hogy csak annyi ivott - három vörös-fröccsöt és egy 2 centes pálinkát - ami után autóba már nem ülhetett, de "teljesen tiszta volt a feje".

Fotó: Magasi Dávid
Gál Szabolcs (háttal) a tárgyaláson (forrás: nyugatmagyar.hu)

Az Ausztriában dolgozó, mezőgazdasági munkákból élő férfi bevallása szerint nem bánta meg a tettét, csak azt sajnálja, hogy "ekkora felhajtás lett belőle". Ráadásul - mint mondta - anyagilag is rosszul érintette az ügy, mert nemcsak a húszezer forintos bírságot kell megfizetnie, de a helyi hatósági állatorvos által kiszabott 150 ezer forintos büntetést is, amiért a házánál tartott kecskét nem regisztráltatta és a vágást nem jelentette be.

"Ez egy nonszensz. A kecskét ajándékba kaptam, nekem nem került semmibe. A regisztrálása 12 ezer forint lett volna, az pedig, hogy bejelentsem a vágást és hivatalosan elszállíttassam a belsőséget, további 28 ezer. Szerintem csak példát akarnak statuálni velem. Annál is inkább, mert elvileg csak azokat az állatokat kell regisztrálni, amiket tenyészcélra tartanak, azt viszont, gondolom, mindenki belátja, hogy egyetlen kecskével aligha művelhetek ilyet" - panaszkodott Gál, hozzátéve, hogy a hatósági büntetést a megfellebbezte, és reméli, hogy a pénzt végül nem kell befizetnie.

A férfi ellen mindemellett becsületsértés miatt egy magánvádas pert is indított a helyi Fidesz, ennek egyelőre még nincs kitűzve a tárgyalása.

A perek és a büntetések Gál Szabolcsot bevallása szerint attól nem tántorították el, hogy legközelebb is ilyen formát válaszon véleménye politikai véleménye kifejezésének, de - mint mondta - máskor olyan állatot választana, például nyulat vagy kacsát, amelyek tartását nem kell regisztrálni, vagyis amivel nem járja meg. Az állatfej kiakasztását pedig óvatosságból előre bejelentené demonstrációként a rendőrségen - tette hozzá.

Az eset óta Sopronban a férfinak állítása szerint hirtelen megnőtt a népszerűsége. "Negatív megnyilvánulásokkal egyáltalán nem találkoztam, de nagyon sokan jönnek oda hátbaveregetni, megdicsérni, az egyik soproni cégénél pedig gyűjtést is indítottak, hogy összedobják a büntetésemet" - magyarázta Gál Szabolcs, az érintett cég nevét azonban nem árulta el.

A soproni bíróság az [origo]-nak küldött állásfoglalása szerint csak a köznyugalom megzavarásának megvalósulását vizsgálta, a tett politikai motívumait nem. Gál Szabolcs védője a tárgyaláson a véleménynyilvánítás egyedi, drasztikus formájának nevezte védence cselekedetét, amely szerinte azért vált a közérdeklődés tárgyává, mert érdekes volt, nem pedig azért, mert félelmetes. A bíróságnak szerinte ezért a tett szimbolikus üzenetét, nem pedig magát a cselekedetet kellett volna értékelnie.