Megkezdődött a titkos információgyűjtéssel vádolt volt NNI-vezető pere

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Nyomozó Iroda korábbi dél-dunántúli régiós vezetőjét többek között hivatali visszaéléssel és titkos információgyűjtéssel vádolja a katonai ügyészség, az ügyet harminc évre titkosították.
Vágólapra másolva!

A vádirat ismertetése után a vádlott és a tanúk meghallgatásával kezdték meg a súlyos törvénysértésekkel vádolt V. Csaba, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) korábbi dél-dunántúli régiós vezetőjének ügyének zárt tárgyalását a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsán.

A pécsi székhelyű irodát vezető, állásából 2011 januárjában felfüggesztett rendőr alezredest folytatólagosan elkövetett jogosulatlan titkos információgyűjtéssel, hivatalos személy általi közokirat-hamisítással, tizenöt rendbeli hivatali visszaéléssel, folytatólagos elöljárói hatalommal visszaéléssel, szolgálati visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és kétrendbeli kábítószerrel visszaéléssel vádolják. A vádpontok közül a legsúlyosabb a jogosulatlan titkos információgyűjtés, amelyet a törvény akár öt év börtönnel is büntet, ám ha a bíróság más vádpontokban is bűnösnek találja a vádlottat, akkor akár hét és fél évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

Az NNI egykori igazgatója ellen a Kaposvári Katonai Ügyészség emelt vádat. V. Csabát tavaly júliusban hallgatták ki először, akkor ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban. Az ügy iratait 30 évre, azaz 2041-ig titkosították.