Túléli a hitelháborút a szimpatikus Lázár János

Vágólapra másolva!
A buszmegállók áthelyezése miatt gyaloglásra kényszerülő nyugdíjas drukkol neki, más viszont törvénnyel kényszerítené rá Lázár Jánost, hogy addig maradjon hódmezővásárhelyi polgármester, amíg el nem rendezi az Erste Bankkal a város egyre jobban elmérgesedő, húszmilliárdos hitelügyét. A városban sok minden megújult a pénzből, de többen úgy látják, hogy hitelből gyarapodni nem bravúr, és a dínomdánom után jött a szánom-bánom.
Vágólapra másolva!

Behúzott nyakkal indult el kis piros kistraktorjával felújítani a jeget a hódmezővásárhelyi városháza előtti téren felállított korcsolyapálya gondnoka csütörtök délben. Bár ragyogott a nap, a mínusz tíz fokos hidegben percek alatt csontig fagyott az ember keze, úgyhogy hiába szólt a hangszórókból egész nap a helyi rádió műsora, nem volt kit szórakoztasson, senki nem korcsolyázott. Akiknek muszáj volt utcára menniük, azok is láthatóan siettek, a helyiek többsége jól beöltözve, biciklivel kerülgette a Kossuth téren és a szomszédos utcákban a belváros felújítását kísérő homokbuckákat, Közgép feliratú sárga rámpákat, elkerítéseket.

A feltúrt belváros a tájékoztató táblák szerint az Európai Unió és a magyar állam közel 858 millió forintos támogatásával újul meg a tervek szerint március végére, egy másik tábla szerint az Új Széchényi-terv közel 88 millió forintos támogatásból egyúttal a geotermális távhőszolgáltatásba is bekapcsolják a környék lakóit. Lázár János szerint hasonló uniós és állami pályázatok kiegészítésére költötte el a város azt a több mint 12 milliárd forintot is, amelyhez 2006-ban jutott hozzá az Erste banktól egy kötvénykibocsátásból.

Fotó: Mudra László [origo]
Jégfelújítás a városháza előtti korcsolyapályán. A képre kattintva galéria nyílik!

A kötvénykibocsátás ötletét 2006 július 6-án rendkívüli ülésen terjesztette a képviselők elé Lázár János. Az ülés jegyzőkönyve szerint az egyik ellenzéki képviselő, Hernádi Gyula azt kérte, hogy ne döntsenek róla aznap, mert ő a tízmilliárdos hitelfelvételről előző este olvasott először, amikor kinyitotta a postaládáját, és az ülés meghívójával együtt megkapta az előterjesztést, márpedig szerinte egy ilyen döntést alaposan meg kellene fontolni. A felvetésre a jegyző Lázár János kérésére biztosította a képviselőt, hogy minden szabályosan történt, mert ha sürgős ügyben kell döntenie a testületnek, elég egy nappal korábban kiküldeni a meghívót.

Minden polgár büszke lesz rá

A kötvénykibocsátásról Lázár János javaslatára zárt ülésen döntött a testület, így a jegyzőkönyv nem árulja el, mivel indokolta a polgármester azt, hogy sürgősen ekkora hitelt kell felvennie a városnak. Lázár röviden már a zárt ülés előtt igyekezett meggyőzni Hernádit. "Minden polgár büszke lesz arra, ha ezt a döntést meghozza a képviselőtestület, mert a teljes adósság kifizetését lehetővé fogja tenni, és a város pénzügyi helyzetét hosszú évekre rendbe fogja tenni, úgyhogy ha esetleg elkövetik azt a hibát, hogy önt megválasztják polgármesternek, önnek sem lesz gondja a következő négy esztendő pénzügyi viszonyaival" - mondta Lázár.

"Azt mondta, hogy ez nagyon jó üzlet lesz a városnak, de féltéglába rúgott labda helyett" - mondta az [origo]-nak Havránek Ferenc, aki már 2006-ban is ellenzéki képviselő volt a városban. A 2006 szeptemberben felvett hitel az első években tényleg jól hozott a városnak: a pénzt megforgatták, és 1,8 milliárd forint haszna lett a városnak az árfolyamnyereségből. 2008-ban azonban jött a válság, és a forint romlása miatt a svájcifrank-alapú adósság 23 milliárd forintra nőtt.

Lázár János december végén nyílt levélben azt kérte az Erste banktól, hogy osztozzanak a várossal az árfolyamveszteségen. Az Erste ettől elzárkózott, azt válaszolták a polgármesternek, csak akkor hajlandóak tárgyalni, ha egyben visszafizetnek tízmilliárd forintnyi tartozást. Lázár közben már a helyieknek írt levélben harcot ígért a bankok ellen, és az is elterjedt, hogy bankváltásra biztatták azokat a közalkalmazottakat, akiknek az Erste banknál volt a számlájuk.

Fotó: Mudra László [origo]
Bankautomata a városháza aulájában

Lázár nagyon szimpatikus

Csütörtökön, miközben a közgyűlés a díszteremben többek között a város adósságáról is tárgyalt, a városházán dolgozók és ügyeket intézők közül többen is használták a földszinti aulában álló Erste-automatát. A bank belvárosi fiókjában is normálisnak tűnt az ügymenet, az automatához és az ügyintézőkhöz is sokan érkeztek, de a bank és a város konfliktusáról még név nélkül sem akarta egyik ügyfél sem elmondani a véleményét az [origo]-nak. A bankfiók vezetője sem nyilatkozhatott, írásos kérdéseinkre pedig nem kaptunk választ a banktól.

Nehezen szólaltak meg a járókelők is, amikor meghallották, miről kérdeznénk őket, a legtöbben azt mondták, nagyon sietnek, más azt, hogy nem akar problémát magának. Egy 82 éves, de nagy bundájában fürgén sétáló nő azonban azonnal, mosolyogva mondta kérdésünkre: "tudják, én az ő pártján vagyok, nagyon helyes, hogy megpróbál engedményt kicsikarni a banktól".

"Hogy mire ment el az a sok pénz? Azt én nem tudom, kedves, nem járatom az újságot, nem nézem a tévét, tudja, nem érdekel a politika" - mondta a nő, majd kis gondolkodás után hozzátette: "az már biztos, hogy megépült az uszoda, és sok körforgó, ezek nagyon sok pénzbe kerültek". Amikor megkérdeztük, hogy ha nem követi a helyi közéletet, miért pártolja Lázár Jánost, kicsit szégyellősen mosolyogva mondta, hogy azért, mert "nagyon szimpatikus", annak ellenére, hogy "átpakolta" a buszmegállókat, így neki most sokat kell gyalogolnia.

Fotó: Mudra László [origo]

Előbb dínomdánom, aztán szánom-bánom

"Ha nem érted a heroinistát, gondolkodj el az okain is tán" - idézte egy kissé elferdítve Kosztolányi Dezső egyik versét az [origo]-nak csütörtökön Hódmezővásárhely főterén egy férfi, amikor arról kérdeztük, mit szól Lázár János polgármester és az Erste bank vitájához. Hamar elmagyarázta, hogy az idézettel nem védeni akarta a polgármestert, hanem pont arra utalt: a bank nem hibás az árfolyamveszteségért, de Lázárnak van felelőssége a város eladósodásában.

"Hódmezővásárhely pont olyan rossz helyzetben van, mint az állam. Valamit ki kellene találni, hogy megmeneküljünk ebből a helyzetből, de bármit azért nem lehet. Ha én egy vállalkozást működtetek, és hitelem van, eszembe sem jutna megkérni a hitelezőket, hogy engedjék el" - mondta a főtéren ácsorgó férfi. Ráadásul szerinte hiábavaló is a polgármester próbálkozása, mert a bank úgysem fog engedni, hiszen bármilyen kedvezménnyel lavinát indítana el az országban.

A járókelők a közel egymilliárd forintból felépített, a város elmúlt fél évszázadát feldolgozó Emlékpontot, az uszodát és a "turbó", azaz kétsávos körforgalmakat említették az elmúlt év beruházásai között, de hogy a hitel mire ment el, azt azok sem tudták pontosan, akik azt mondták, hogy rendszeresen követik a közgyűléseket a helyi tévében. "Hitelből én is nagyon szépen fel tudnám újítani a lakásomat, nem nagy dicsőség, hogy Lázár is tudta ennyiből csinosítani a várost" - mondta egy férfi.

Fotó: Mudra László [origo]

A bank és a polgármester konfliktusáról mindenki tud: aki kedveli Lázár Jánost, drukkol neki, akik nem szavaznának rá, azok a bank pártjára álltak, csak kevesen mondták, hogy nem tudják, kinek van igaza ebben az ügyben. "Nekem szerencsére nincs devizahitelem, de ha lenne, biztos én is azon igyekeznék, hogy rögzített árfolyamon vissza tudjam fizetni. Érthető, hogy Lázár is megpróbál valamit elérni, de nem hiszem, hogy ez jó ötlet. Elvégre nem a bank tehet az árfolyamváltozásról" - mondta egy fiatalember az Emlékpont közelében.

"Előbb volt a dínomdánom, aztán ahogy beütött a baj, most meg megy a szánom-bánom" - kommentálta a polgármester akcióját egy idős férfi. "Lázár már megmondta, hogy nem indul többet a polgármesterségért. Tudja mit? Én törvénnyel kötelezném rá, hogy maradjon, és oldja meg ezt a kalamajkát, amibe miatta került a város. Amíg vissza nem fizetné a hitelt, nem mehetne" - tette hozzá.