Tüntethetnek a kormány bírálói Budapest belvárosában március 15-én

Vágólapra másolva!
A kormány a Kossuth téren, a Nemzeti Múzeumnál és a Budai Várban szervez megemlékezést, az Egymillióan a Sajtószabadságért mozgalom mehet a Szabadsajtó útra.
Vágólapra másolva!

Megegyeztek a március 15-i rendezvények idején a fővárosi közterületek használatáról a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a Főpolgármesteri Hivatal és az Egymillióan a Sajtószabadságért Mozgalom képviselői - közölte pénteken a közigazgatási tárca.

A kormány a Kossuth téren és a Nemzeti Múzeumnál szervez ünnepi megemlékezést. A két rendezvényt ünnepi menet köti majd össze, a múzeumkerti megemlékezés után pedig huszárok felvezetésével vonulhatnak az ünneplők a Budai Várba. Ott családi és kulturális programokat szerveznek.

A KIM közleménye szerint a Szabadsajtó úton az Egymillióan a Sajtószabadságért szervezői tartják meg rendezvényüket. Juhász Péter, az Egymillióan a Sajtószabadásért szóvivője az [origo]-nak az mondta, hogy a megállapodást egy "négyperces pofaviziten" véglegesítették pénteken a Fővárosi Önkormányzatnál. Juhász elmondta azt is, hogy az egyeztetést mintegy mediátorként a KIM kezdeményezte. Egyezségük értelmében a főváros és a minisztérium lemondott az érintett terület használatáról március 15-én 11 órától, így az ismét közterületnek minősül, amelyre az Egymillióan a Sajtószabadságért már bejelentheti igényét a rendőrségen.

Korábban úgy volt, hogy a csoport azért nem tüntethet március 15-én az Erzsébet hídon és környékén, mert a kormány lefoglalta évekre előre a belvárosi területeket (így a Pilvax kávéházat és környékét, amelynek közelében található a Ferenciek tere). A KIM akkor úgy nyilatkozott, hogy"több száz közterülettel rendelkezik a főváros, mindenkinek maradt hely".

Január végén Szeneczey Balázs főpolgármesteri kabinetfőnök azt mondta, hogy a Főpolgármesteri Hivatal nem kívánja megakadályozni, hogy a civil szerveződés március 15-én demonstrációt tartson az Erzsébet híd környékén.