Kegyelmet kér a köztársasági elnöktől Geréb Ágnes

Dr. Geréb Ágnes és társainak büntetőpere, Fővárosi Ítélőtábla, ítélethirdetés
A bíróság bűnösnek mondta ki Geréb Ágnest.
Vágólapra másolva!
Másodfokon szigorította a Fővárosi Ítélőtábla Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász első fokon kiszabott büntetését, a két év fogházbüntetés mellett a korábbi öt helyett tíz évre tiltották el szakmájától. A szülész feltételes szabadságra sem bocsátható. Geréb kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől.
Vágólapra másolva!

Jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre súlyosbította a Fővárosi Ítélőtábla pénteken Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász büntetését, akit öt év helyett tíz évre eltiltottak hivatása gyakorlásától is.

Geréb Ágnest otthonszülésekkel kapcsolatban egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt ítélték el.

Az elsőfokú ítélet feltételes szabadságra bocsátásáról szóló rendelkezését másodfokon eltörölték - közölte Czine Ágnes, a másodfokon eljáró tanács elnöke. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs - tette hozzá a bírónő.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Geréb Ágnes lányaival az ítélethirdetés előtt. További képekért kattintson!

Geréb Ágnes és négy társa ügye négy esetről szólt. Az egyik esetben a gyermek a vád szerint a szülés levezetése következtében holtan jött világra, a másik esetben fél évvel később meghalt a kórházban. További két esetben a szülő nők kerültek életveszélyes állapotba; ezen esetekben a veszélyeztetés tényét nem tudták bizonyítani.

Az elsőfokú döntés után az [origo] által megkérdezett műhibaperes ügyvédek nem tudtak olyan bírósági döntést mondani, amely szigorúságban akár a közelébe ért volna a Geréb Ágnesre kiszabott büntetésnek. A bíró még a vádat képviselő ügyész indítványánál is súlyosabb büntetést szabott ki. Erről bővebben itt olvashat.

2010. október elején egy másik ügyben vették őrizetbe Geréb Ágnest (miután az általa vezetett születésházból kórházba kellett szállítani egy asszonyt, akinél szülés közben komplikációk léptek fel). Őrizetbe vétele után a szülésznő előzetes letartóztatásba került, szabadon engedéséért többször tüntettek civil szervezetek. 2010. december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, több mint egy éve házi őrizetben van. A rendőrség - azokban az ügyekben, amelyek miatt háziőrizetben van a szülész-nőgyógyász - vádemelést javasol.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta, hogy a 2009-ben és 2010-ben történt otthonszülésekkel kapcsolatban indított nyomozás befejeződött. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az iratokat vádemelési javaslattal küldte meg a Budapesti II. és III. kerületi Ügyészségnek.

Geréb kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől - közölte Pelle Andrea, a szülész-nőgyógyász védőügyvédje a bírósági ítélet kihirdetése után. Az ügyvéd azt mondta: nem várta, hogy fellebbezésüknek helyt adva felmentik védencét, de arra nem számított, hogy letöltendő fogházbüntetésre ítélik Geréb Ágnest. Arra pedig különösen nem számított, hogy az ítéletet még súlyosbítják is.

Az ügyvédnő véleménye szerint abban, hogy ilyen súlyos ítélet szabtak ki Geréb Ágnesre, közrejátszhat a közhangulat, továbbá a szakértői felfogás, amely az otthonszülést övezi.

Közben a Fővárosi Ítélőtábla épülete előtt mintegy kétszázan gyűltek össze azért, hogy Geréb Ágnes mellett demonstráljanak. A tiltakozók szóvivője, Rácz Attila azt mondta: egyetlen reményt keltő jogi lehetőségükként Geréb Ágnes és négy bábatársa érdekében kegyelemért fordulnak a köztársasági elnökhöz. Mint hangsúlyozta: nem csupán a büntetés alól való felmentést kérik, hanem azt, hogy a vádakat és az ügyet teljes egészében ejtsék. "Továbbá tegyék lehetővé, hogy Geréb Ágnes szabad legyen, járhasson otthonszülésekhez, és szakmai képzésben részesíthesse a háborítatlan otthonszülés bábáinak új generációit" - tette hozzá.

Közlése szerint a strasbourgi emberi jogok európai bíróságához is eljuttatnak minden dokumentumot, biztosak ugyanis abban, hogy a testület továbbra is kiemelten foglalkozik a háborítatlan szülés magyarországi helyzetével."Geréb Ágnes ártatlan, nem bűnöző, hanem hős" - fogalmazott Rácz Attila.