Az utolsó balatoni jégpályát is bezárták

Vágólapra másolva!
A Balatonon a felmelegedés miatt szombat estére az utolsó jégpályákat is bezáratta a vízirendészet, betiltotta a vasárnapra tervezett keszthelyi jégkarnevált, és senkinek sehol nem ajánlja, hogy a jégre menjen - közölte Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.
Vágólapra másolva!

A rendőrkapitány elmondta, hogy szombaton Fonyódon még tömegek korcsolyáztak, de a meleg miatt már ott is tócsák alakultak ki a jégen. A jogszabály csak akkor engedi a jégre menetelt, ha az kellő szilárdságú, nem olvad és nem mozog. Az enyhe időben nem várható a jég minőségének javulása az éjszaka folyamán sem - tette hozzá. Ezért vasárnapra a jégre menetelt tiltó táblákat helyeznek el Fonyódon is. Aki rámegy a jégre, szabálysértést követ el.

A balatoni korcsolyapályák többsége az elmúlt napokban bezárt, szombaton a siófoki és a balatonfüredi is. Délután még úgy lehetett tudni, hogy a fonyódi hétfőig nyitva lesz.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, Busi László alezredes szombaton közölte: a Tisza-tó egyelőre még biztonságos, de Szolnok legkedveltebb korcsolyázóhelyének, az Alcsiszigeti Holt-Tiszának a jege az olvadás miatt balesetveszélyessé vált, ezért tilos rámenni. Hozzátette, a mérési adatok szerint az Alcsiszigeti holtág jege jelenleg is megfelelő - 22 és 25 centiméter közötti - vastagságú, szerkezete azonban kásássá és légbuborékossá vált a repedésekbe beszivárgott hólé miatt. Ez indokolja, hogy a megyeszékhely legnépszerűbb természetes vízi korcsolyázóhelyét balesetveszélyessé nyilvánították, és megtiltották a jégre lépést. A vízi rendőrök ellenőrzik a rendelkezés betartását, és 20 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot is kiszabhatnak a szabálysértőkre. A kapitányságvezető kitért arra is, hogy a Tisza-tó jege egyelőre biztonságos, de az olvadás rövid idő alatt is felgyorsulhat.