Hóekék vágtak utat a vonatoknak - fennakadást okozott az intenzív havazás

Vágólapra másolva!
Országszerte fennakadásokat okozott a közlekedésben a szerdai havazás, de csütörtökön már nem kell jelentős mennyiségű csapadékra számítani, viszont a viharos erejű szél többfelé okozhat hófúvásokat. Debrecen és Tiszalök között a hófúvás miatt fél és másfél méter közötti hóréteg gyűlt össze, ezért hóekék tisztították a síneket a vonatok előtt. Az északkeleti megyékben másodfokú riasztás van érvényben az erős hófúvás miatt. A fővárosban nem okozott fennakadást az intenzív havazás, az ország több útján viszont forgalomkorlátozást léptettek életbe.
Vágólapra másolva!

Az erős hófúvás miatt másodfokú, azaz narancssárga színű riasztást adott ki az északkeleti megyékre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Csonka Tamás, a szolgálat munkatársa elmondta: az ország szinte összes megyéjére legalább elsőfokú riasztást rendeltek el. A megerősödő délnyugati, nyugati szél több helyen eredményezhet hófúvást; északkeleten, a Tiszántúlon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a széllökések erőssége meghaladhatja az óránkénti 60-70 kilométerest.

Szerdán intenzív havazás kezdődött a fővárosban, a havazás váltakozó intenzitással szerda estig, késő estig folytatódott. Reisz András meteorológus az [origo]-nak elmondta, hogy a látványát tekintve lehet ijesztő a havazás, de nagyobb mennyiség csak az ország északkeleti részén esett, ott 10 centiméterre becsülik a friss hó vastagságát. Csütörtök estig kisebb hózáporok néhány centis hóval még több helyen előfordulhatnak. A következő napokban a hó főleg keleten és északkeleten marad meg, itt tovább tart a hidegebb idő. Pénteken újabb havazási hullám érkezik, de ez már esőbe megy át.

Elzárt település nincs

Az Útinform késő délutáni tájékoztatása szerint többfelé hóátfúvás nehezítette a közlekedést, Veszprém, Komárom-Esztergom, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Pest megyében változó intenzitással havazott, a fő és mellékútvonalak havasak, hókásásak, latyakosak.

Fejér megyében több autó az árokba csúszott, illetve az úton rekedt a hóátfúvás miatt. Székesfehérvár és Zámoly között útzár van érvényben. Borsodban nehezen járható a 37-es számú főút, csakúgy, mint a Hernád völgyében és a Bodrogközben lévő utak, de elzárt település nincs.

A Dunántúlon a hóátfúvások miatt nehezen járható a 66-os főút Bonyhád térségében, a Szászvár és Tófű közötti út egy szakaszát lezárták, a járműveket visszafordítják.

Hóekéket vetettek be a vasúti síneken

A MÁV vonalain is fennakadások voltak, Debrecen és Tiszalök között hóekék tisztították a vonatok előtt a síneket, mert a hófúvás miatt fél és másfél méter közötti hóréteg gyűlt össze. Más vonalakon minden vonat előtt és után ki kell tisztítani a váltókat.

A Fővinform munkatársa az [origo]-nak azt mondta, hogy egyelőre nincsenek fennakadások a fővárosi utakon, a BKV budai járatain lehet késésekre számítani.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 94 szóró- és ekéző munkagéppel folyamatosan végzi a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon; a BKV fődiszpécsere már kért szórást néhány autóbuszvonal hegyi szakaszára.

A téli időjárás miatt hómunkásokat vesznek fel délutáni, valamint éjszakai munkavégzésre. A délutános műszakban a nyolcórás munkáért nettó 3550 forintot, az éjszakai műszakban pedig 3750 forintot fizetnek.