Húszmilliós csalással vádolnak két britet Magyarországon

Vágólapra másolva!
A két brit a vád szerint reklámüdülésekért kért pénzt magyaroktól, de alig néhány embert utaztattak el a Kanári-szigetekre. A brit sajtóban a két vádlott többször állította, hogy Magyarországon KGB-stílusú börtönökben tartották őket.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon annak a két brit állampolgárnak a pere szerdán, akik a vád szerint üdülési joggal összefüggő csalással több mint 430 embert tévesztettek meg Magyarországon.

A 16 ezer oldalnyi nyomozati anyag alapján készült vádirat szerint a két csalással vádolt férfi valótlanul állította magáról, hogy tenerifei üdülési joghoz kapcsolódóan egy a Kanári-szigeteken lévő szálloda által felajánlott reklámüdülésen vehetnek részt azok, akik elfogadják ajánlatukat. A sértetteknek ezért fejenként 15 ezer forint regisztrációs díjat kellett befizetniük, néhányan több ember után nagyobb összegeket is befizettek. Az ajánlat szerint az ügyfelek 18 hónapon belül elutazhattak volna, vagy visszakapták volna a pénzüket, ám egyik sem történt meg.

A vádirat szerint a két brit férfi 431 sértettől összesen 19 millió 85 ezer forintot vett át 2003 decembere és 2005 novembere között, azonban azt magyarországi tartózkodásukra, irodájuk üzemeltetési költségeire fordították, a Kanári-szigeteken lévő szállodával pedig nem álltak kapcsolatban. Az ügyész a vádirat ismertetésekor közölte, hogy körülbelül 10 ember utazhatott el a Kanári-szigetekre, néhány sértetett pedig már kárpótoltak a vádlottak.

A szerdai meghallgatáson az elsőrendű vádlott, egy magyarországi cég volt ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy nem érzi magát bűnösnek csalás bűntettében. Mint elmondta: az ügy hátterében sikertelen üzleti tevékenység és nem bűncselekmény állt.Hozzátette: jogilag nem érzi magát felelősnek az ügyfelek elvesztett pénze miatt, mert álláspontja szerint ez az azóta már tönkrement cég felelőssége lett volna. Az elsőrendű vádlott hangsúlyozta: nem üdülést ajánlottak fel, hanem üdülési ajánlatot ígértek 18 hónapon belül.

A védelem képviselője a tárgyalás megkezdésekor elmondta: valós kapcsolat volt védence cége és a Kanári-szigeteki cég között, emiatt javasolta az ügyészségnek a vádejtést. Az ügyvéd emlékeztetett rá, hogy a magyarországi cég működése során körülbelül ezer család fizette be a regisztrációs díjat, ám panaszt alig felük tett.

A másodrendű vádlott is - a cég másik egykori ügyvezetője - úgy nyilatkozott, hogy nem bűnös. Mint elmondta: a vádiratban szereplő tények megfelelnek a valóságnak, ám nem teljesen pontosak. Vallomása szerint a kevés ügyfél okozta a problémát, mert így a befizetett regisztrációs díjakat elvitték az adminisztrációs költségek. A magyarországi vállalkozás indításának első három hónapjában alig 1-2 ügyfelük volt összesen - tette hozzá a másodrendű vádlott.

Visszaemlékezése szerint körülbelül 20 családnak fizettek vissza regisztrációs díjat az üdülés elmaradása miatt, a többiek ezt nem igényelték. Mint elmondta, emlékezete szerint a regisztráltak közül legfeljebb 100-an tudtak elutazni Tenerifére.
A másik vádpont szerint a vádlottak további öt embert tévesztettek meg azzal, hogy 15 ezer forintért úgynevezett "kalandjegyeket" forgalmaztak. Ezekért különböző belföldi sport-, wellnesslehetőségeket kínáltak, ám ez nem teljesült. A sértettektől összesen 80 ezer forintot vettek át 2005 nyarán. A vádlottak a cégük fizetésképtelenséggel fenyegető helyzete elől a társaság megszüntetése nélkül 2005. október 12-én Nagy-Britanniába távoztak - zárul a vádirat.

A bizonyítási eljárás a tanúk meghallgatásával június 7-én folytatódik, és még ugyanabban a hónapban megszülethet az elsőfokú ítélet.

A két vádlott ügyével sokat foglalkozott a brit sajtó. Többször elhangzott, hogy korábban embertelen körülmények között, KGB-stílusú börtönökben tartották őket fogva.