Vágólapra másolva!
Április közepén derül csak ki, milyen felsőoktatási szakokra hányan jelentkeztek. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a parlamentben azt mondta, sikeresen lezárultak a felvételi jelentkezések, és az állam hetvenezer diáknak fizeti tanulmányait. A húszezerrel csökkentett államilag támogatott helyről nem beszélt. Az ellenzéki bírálatok és a KDNP-s dícséret után az államtitkárral korábban többször nyilvánosan összetűző fideszes Pokorni Zoltán azt mondta, nem volt pénz tömeges felsőoktatásra, ezért a diákhitel-programon keresztül magánpénzt vontak be a tanulás finanszíroztatására.
Vágólapra másolva!

Sikeresen lezárultak a felsőoktatási felvételi jelentkezések, de csak a hét végén, illetve április közepén lesznek részletek - jelentette be Hoffmann Rózsa, jóllehet voltak olyan várakozások, hogy az oktatási államtitkár a parlament hétfői ülésén már ismerteti is az adatokat.

Hoffmann Rózsa szerint az állam szeptembertől hetvenezer elsőéves diáknak fizeti "ilyen vagy olyan módon" a tanulmányait, és szerinte nagyjából ennyien jelentkeztek az interneten is egyetemre vagy főiskolára. Ezt összefüggésbe hozta azzal is, hogy tavaly 84 ezren szereztek érettségit. Hoffmann Rózsa szerint a kormány nem korlátozza a felsőoktatásba bejutók számát, de arról csak az ellenzéki felszólalók beszéltek, hogy a tavalyinál közel húszezerrel kevesebb diák juthat be idén államilag finanszírozott képzésre.

A hallgatói szerződésekről - amelyekben az államilag támogatott diákok vállalaják, hogy a képzési idő legalább dupláját Magyarországon fogják ledolgozni, különben vissza kell fizetniük a képzési támogatást - Hoffmann Rózsa azt mondta, mindenki szabadon dönthet arról, aláírja-e a dokumentumot vagy sem.

A felsőoktatásban az államtitkár minőségjavulást vár attól, hogy mostantól legalább 240 pontos érettségi kell a sikeres felvételihez. Azt mondta, erről nem ez a kormány döntött, hanem az elődje, de örömmel vették át a változtatást. Hoffmann Rózsa a minőségnek, a versenyképességnek, a valós társadalmi és gazdasági igényeknek és gazdaságossági szempontoknak is megfelelőnek nevezte az új felsőoktatási felvételi rendszert. Az államtitkár egyébként január közepén jelentette be, hogy módosítják a felvételi keretszámokat, a legtöbb államilag fizetett férőhely ezentúl természettudományos, műszaki és informatikai képzéseken lesz, töredékére csökken viszont az ingyenes gazdasági és jogászképzésben résztvevők száma.

A szocialisták nevében reagáló Hiller István volt oktatási miniszter gratulált Hoffmann-nak a szerinte győzelmi jelentéshez, "el kell ismerni, sok energiával és kitartó munkával sikerült elérni a negyven évvel ezelőtti múltat" - mondta. Első ellenzéki hozzászólóként ő mondhatta ki először azt, hogy 54 ezerről 34 ezerre csökkentette a kormány az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyek számát, aztán ezt megismételte a jobbikos Balczó Zoltán és az LMP-s Osztolykán Ágnes is. Hiller szerint a kormány nem hiszi el, hogy diplomával könnyebb elhelyezkedni. Az ingyenes keretszámok természettudományos és műszaki képzésekre átcsoportosításáról a volt oktatási miniszter azt mondta, lesznek területek, ahol nem tudják majd feltölteni az ingyenes férőhelyeket, míg máshová nem jut majd ilyen.

A jobbikos Balczó Zoltán szerint játék a szavakkal és a számokkal, hogy nincs felsőoktatási tandíj. "Ha majd csak ötezren részesülnek állami ösztöndíjban, akkor is azt fogják hangoztatni, hogy nincs tandíj?" - kérdezte. Szerinte a költségek felét álló részösztöndíj összege annyi, mint amennyit eddig a költségtérítéses hallgatóknak kellett fizetni. Balczó azt mondta, lesznek helyek, ahol "homogén jogász vagy közgazdásztársadalom alakul ki", míg szerinte szegény falusi gyerekből csak mérnök vagy pedagógus lehet ezután. Ha valakit, önt támogatta a Jobbik - címezte Hoffmann-nak, majd azzal folytatta, hogy "volt ennek a kormánynak olyan államtitkára, aki levonta a következtetést, és azt mondta, ilyen körülmények között nem vállalja a feladatot".

Az LMP-s Osztolykán Ágnes szerint Hoffmann Rózsa másik országban él, egy rózsaszín szemüvegen keresztül nézi ezt az országot, és nem veszi észre, hogy "számos tüntetés zajlott, hallgatók és oktatók ezrei tiltakoznak". Osztolykán Ágnes azt mondta, ahol ő diákokkal és felsőoktatási dolgozókkal találkozott, "mindenki a mi szemünkkel látja az országot, nem az önével". Szerinte egy falusi szegénynek, egy hátrányos helyzetűnek vagy egy cigánynak ezután nem lesz lehetősége arra, hogy diplomásként akár parlamenti képviselő lehessen. "Bízom benne, hogy belátja, ez a törvény tarthatatlan Magyarországon és Európában egyaránt" - jelentette ki a képviselő.

Hoffmann Rózsa párttársa, a kereszténydemokrata Michl József szerint a jelentkezési számokból az érzékelhető, hogy nem csökkent a bizalom a felsőoktatás itánt. "Arról szólt a jelentkezés, hogy ha bízom a tudásomban, négy évig keményen tanultam, akkor nyugodt szívvel jelentkezhetek egyetemre vagy főiskolára akkor is, ha bizonyos szakokon csökkent az államilag támogatott létszám". A KDNP-s képviselő azt mondta, abból, hogy az oktatási államtitkárság tájékoztatóin nem mindenhol volt teltház, az következik, hogy a fiatalok képben vannk, s tudják, mit jelent a felsőoktatási jelentkezés.

A korábban Hoffmann Rózsával sokszor összetűző Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter azt mondta, "valamennyien komoly aggodalommal vártuk a jelentkezési számok alakulását és nagyon komoly volt a bizonytalanság a felvételizőkben és szüleikben". A fideszes képviselő szerint arra a kérdésre, hogy finanszírozhatja-e közpénzből a kormány a tömeges felsőoktatást, egyértelmű nem a válasz. A kabinet nem tért vissza a rendszerváltás előtti időszakhoz, amikor az érintett korosztály három százaléka járhatott csak egyetemre, nyolc pedig főiskolára, hanem "szerencsére azt a választ adtuk, hogy diákhitel segítségével próbáljunk magánpénzt bevonni, és így finanszíroztatni a fiatalok tanulását" - mondta. Pokorni szerint igaz, hogy visszaesett némileg a jelentkezések száma, de így is annyian adták be az interneten jelentkezési lapjukat, mint 2010-ben, a szocialisták utolsó kormányzati évében.

Húsz percig tartott egy jelentkezés

A felsőoktatási e-jelentkezések során 580.881 bejelentkezést regisztrált az üzemeltető, a felvételizők több mint 300 ezer dokumentumot töltöttek fel, majd 26 ezren indítottak bankkártyás fizetést; a péntek éjfélkor zárult jelentkezések során összesen 66.519-szer próbáltak a felhasználók az Ügyfélkapu útján hitelesítést kezdeményezni - közölte az Oktatási Hivatal. Az összegzés szerint az idei felvételi jelentkezési eljárást nem zavarta meg semmi. Idén a leggyorsabb felhasználó nyolc és fél perc alatt készítette el hitelesített jelentkezését: két percet várt a bejelentkezéshez szükséges biztonsági kódot tartalmazó levélre, ezután belépett és egy perc tizenhat másodperc alatt kitöltötte a személyes adatait, felvett három jelentkezést (darabonként mintegy fél perc alatt), majd az érettségi eredményeit is kevesebb, mint egy perc alatt töltötte ki, végül másfél perc alatt elvégezte a hitelesítést az Ügyfélkapun keresztül, ezután kilépett. A közvetlenül a határidő lejárta előtt regisztráltak közül az utolsó felhasználó, akinek még volt ideje hitelesíteni, 23:30-kor regisztrált és 20 perc alatt ért végig a jelentkezési folyamaton.