Széllökések és hóátfúvások okoztak sorozatos baleseteket az M7-esen

Tűzoltók dolgoznak a hófúvásban az M7-es autópálya székesfehérvári szakaszán, ahol több autó szenvedett balesetet 2012.02.16-án
Vágólapra másolva!
Elzárt település nincs az országban, de Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Komárom-Esztergom, valamint Tolna megyében számos utat lezártak a hőátfúvások miatt. Az erős szélben árokba borult a Kapos Volán egy menetrend szerinti járata a 61-es úton, egy ember könnyebben megsérült. Baja környékén szünetel a tömegközlekedés, összehívták a védelmi bizottságot. Fejér és Bács-Kiskun megyében arra kérik az autósokat, hogy akinek nem fontos, ne induljon útnak.
Vágólapra másolva!

Az erős szélben árokba borult a Kapos Volán egy menetrend szerint közlekedő autóbusza a 61-es úton csütörtök délben. A Tolnanémedi és Simontornya között történt balesetben egy ember könnyebben megsérült. A buszon tizenketten utaztak - mondták az [origo]-nak az esethez kivonult sárbogárdi tűzoltóságon. Tájékoztatásuk szerint az autóbusz a menetirány szerinti jobboldali árokba dőlt bele. A műszaki mentés jelenleg is tart. A balesetben könnyebben megsérült utast a székesfehérvári kórházba szállították. Az autóbusz többi utasának elszállítására a Kapos Volán mentesítő járatot indított.

Hóátfúvások és jegesedés miatt az ország több megyéjében számos utat lezártak. Bács-Kiskun megyében Tataháza, Csávoly, Mélykút, Gara, Bácsbokod, Bácsborsod, valamint Kunbaja településeket nagyon nehezen lehet megközelíteni, a települések közötti utakon a folyamatos tisztítás ellenére hóakadályok alakulnak ki. A lezárást a balesetveszélyes jegesedés és a hóátfúvás indokolja, több helyen 30-40 centiméternyi havat hordott fel az útra a szél. Az M6-os és az M60-as autópályán Szekszárd és Pécs között az orkán erejű széllökések miatt visszatérő hónyelvek alakultak ki.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Perbálnál is nehéz közlekedni

A hóátfúvások miatt kialakult közlekedési gondok miatt összehívták Baján és Bácsalmáson a helyi védelmi bizottságot csütörtökön - közölte Kovács Andrea, a katasztrófavédelem megyei szóvivője. Azért döntöttek így, mert jelenleg Baja környékén nincs távolsági tömegközlekedés. A bajai és Baja környéki, valamint bácsalmási és Bácsalmás környéki intézmények és munkahelyek vezetőinek figyelmét felhívták arra, hogy amíg a tömegközlekedés nem áll helyre, a dolgozókat és a diákokat tartsák ott a munkahelyeken és az intézményekben.

Lezártak két alsóbbrendű utat a hófúvások miatt Békés megyében is: járhatatlan a Nagybánhegyes felé vezető, 4409-es jelzésű összekötőút, valamint Kondoros és Csorvás közötti út. Elzárt település nincs, kerülőutakon mindenhová el lehet jutni, az alsóbbrendű utak egy része jelenleg fél sávban járható.

Fejérben azt javasolja a rendőrség, akinek nem feltétlenül fontos ne induljon útnak, a megyében húsznál is több út járható nehezen a viharos erejű szél okozta hóátfúvások miatt. Lezárták a 8123-as út Zámoly és Székesfehérvár közötti szakaszát, az Alcsútdobozt Etyekkel összekötő 8106-os utat, valamint a Bicske és Csákvár közötti 8126-os utat. Ezek mellett járhatatlanná vált a Sárosd és Sárkeresztúr közötti 6209-es út, a 6208-as út Perkáta és Adony között, a Sárbogárd és Mezőfalva közötti 6219-es összekötőút, továbbá a 1104-es út Bicske és Mány között.

Forrás: MTI/Koppán Viktor
Tűzoltók dolgoznak az M7-es autópályán, mert a hóátfúvások miatt több autó elakadt

A 61-es főúton Előszállás után mintegy 40-50 jármű szorult be, mert több kamion nem tudott felmenni az emelkedős szakaszon. Ismét le van zárva a Mány felé vezető 1104-es út, ahol egy busz megcsúszott és fennakadt egy hóbuckán.

Hóátfúvások miatt járhatatlan Komárom-Esztergom megyében a Tata és Környe, valamint a Tarján és Gyermely közötti útszakasz, továbbá lezárták a Veszprém megyei Hárskút és Lókút közötti utat is. A katasztrófavédelem ügyeletese szerint más elzárt útról nem tudnak, de a Veszprém és Tapolca közötti út nehezen járható, ott egy pótkocsis teherautót mentenek.

Tolna megyében három útszakasz járhatatlan. Nagyszokoly és Iregszemcse között mintegy harminc elakadt gépkocsit siófoki és tamási tűzoltók szabadítottak ki a hó fogságából, az utat a rendőrség lezárta. Szintén járhatatlan a 6-os utat Faddal összekötő út, valamint a 6233-as útnak az Alsótengelic felé vezető szakasza. Paks térségében öt úton, köztük a 6-os Dunaföldvár és Paks közötti szakaszán is hóátfúvások nehezítik a közlekedést.

Több helyen baleset nehezíti a közlekedést

Csütörtök délelőtt lezárták a 42-es főút mezőpeterdi szakaszát, mert egy kamion keresztbe fordult az úton. A balesetben nem sérült meg senki, a rendőrök Berettyóújfalunál Váncsod és Biharkeresztes felé terelik a forgalmat.

Tucatnyinál több autó szenvedett balesetet az M7-es autópálya Balaton felé vezető sávjában, Székesfehérvárnál csütörtökön az erős széllökések és a helyenkénti hóátfúvások miatt. Az eddigi információk szerint a helyszínről a mentők egy embert vittek kórházba - közölte a rendőrség csütörtökön reggel az MTI-vel.

Forrás: MTI/Koppán Viktor
Hóátfúvások az M7-esen

Az érintett útszakaszokon - az autópálya Székesfehérvár felé vezető agárdi lehajtójánál, valamint a 63-as és az M7-es csomópontjánál - az autópálya-mérnökség információja szerint 50-60 kilométer/órás, néhol annál is erősebb széllökések és a hóátfúvások miatt lecsökkent látótávolság nehezítik a haladást - mondta Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A forgalom az autópálya érintett szakaszán a leállósávban halad.

Az M1-es Győr felé vezető szakaszát a 30. kilométernél egy korábbi baleset műszaki mentése miatt zárták le. A mentés idejére a forgalmat az 1-es főútra terelik.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 12 alkalommal kaptak riasztást csütörtök reggelig. Szerda este Méhkerék és Geszt között elakadt egy autóbusz, az utasok a fűtött buszban várakoztak a mentés ideje alatt. Egy másik busz Kevermes külterületén garázsmenetben, utasok nélkül akadt el. A legtöbb riasztás a Békéscsabát megközelítő alsóbbrendű utakról érkezett, a megyei katasztrófavédelem munkatársainak több alkalommal kellett mentésre kivonulniuk Orosháza, Gyula és Mezőkovácsháza környékére.

Az országban mára is erős széllökések várhatók. A szél főként északkeleten és a Bakonyban több helyen eredményezhet hófúvást. Helyenként előfordulhat hózápor vagy havazás.