Helyettes államtitkári posztjáról is lemondott Nagy Anna korábbi kormányszóvivő

Nagy Anna kormányszóvívő a Regeneráció Kormányzati Karrier Expo sajtótájékoztatóján
Vágólapra másolva!
A múlt év ősze óta a közigazgatási tárca helyettes államtitkáraként dolgozó korábbi kormányszóvivőt és a vidékfejlesztési tárca helyettes államtitkárát is felmentette posztjáról a miniszerelnök - derült ki a csütörtöki Magyar Közönyből. 
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt két helyettes államtitkárt mentett fel a csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent rendeletek tanúsága szerint Orbán Viktor miniszterelnök.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) eddigi kommunikációs helyettes államtitkárát, Nagy Anna korábbi kormányszóvivőt a rendelet szerint lemondása miatt mentette fel megbízásából a kormányfő. Nagy Anna - aki tavaly júliusban családi okok miatt kérte felmentését a kormányszóvivői tisztség alól, majd ősszel helyettes államtitkárként tért vissza korábbi stábjába - információink szerint ezúttal is családi okok miatt kezdeményezte felmentését a közigazgatási miniszternél.

Dr Kling István, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vízügyért felelős helyettes államtitkárának menesztéséhez a rendelet nem fűz indoklást, csak annyit, hogy a tisztségviselőt a vidékfejlesztési miniszter javaslatára menti fel 2012. február 29-ei hatállyal.

Az [origo] kormányzati forrásból korábban úgy értesült, hogy Kling István lemondása összefüggésben állhat a 2010 októberében bekövetkezett kolontári vörösiszap-katasztrófa okait vizsgáló nyomozással. 2009-ben, még a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetőjeként Kling hagyta ugyanis jóvá a katasztrófa előidézésével vádolt MAL Zrt. ajkai telephelyének üzemi kárelhárítási tervét. A szakember a 2010-es tavaszi kormányváltás után a VM vízügyi helyettes államtitkára lett, néhány hónappal később a társaság kárelhárítási tervéről pedig a baleset utáni vizsgálatok során kiderült, hogy nem tartalmazott érdemi intézkedési terveket egy valós katasztrófahelyzet elhárítására.

A vidékfejlesztési tárcánál nem ez az első személyi változás az idén: januárban távozott Ángyán József parlamenti államtitkár, a hónap végén pedig tévedésből annak ellenére nevezte ki a miniszterelnök a minisztérium helyettes államtitkárává ifjabb Zlinszky Jánost, hogy a szakember nem vállalta el a felkérést.