A gárdisták Budán, az antifasiszták Pesten tartottak megemlékezést

A Magyar Nemzeti Gárda tagjai a 67 évvel ezelőtti budavári kitörési kísérletre emlékeznek az általuk „becsület napjának” nevezett eseményen Budapesten, a XII. kerületi Turul szobornál
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Gárda a kitörés napjának évfordulójára, az antifasiszták szövetsége pedig a fasizmus áldozatainak emlékére szervezett megemlékezést vasárnap Budapesten. A budai turulszobornál mintegy 30 gárdista és ugyanennyi érdeklődő, a pesti Duna-parton két-háromszáz ember koszorúzott.
Vágólapra másolva!

A fasiszták második világháborús civil áldozataira emlékezett több szervezet, párt és magánszemély vasárnap Budapesten. Az MTI tudósítása szerint XIII. kerületi Duna-parti Mártír-emlékműnél mintegy két-háromszáz fő gyűlt össze. A rendezvényen felszólalók felidézték az 1944-1945-ös rémtetteket, majd többek között arról beszéltek, hogy ma sem mennek jó irányba a dolgok Magyarországon.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Gárdisták a turulszobornál

A fasizmus áldozatainak emlékére a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) képviseletében Lazarovics Ernő mondott gyászimát. A megemlékezők között volt Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, Szanyi Tibor és Horváth Csaba szocialista politikus, továbbá a Nagy Imre Társaság, a Holokauszt Emlékközpont, az SZDSZ és a Munkáspárt képviselői.

Szintén vasárnap megemlékezést tartott a budai hegyvidéki turulszobornál a Magyar Nemzeti Gárda. A mintegy 30 gárdatag és körülbelül ugyanennyi érdeklődő arra emlékezett, hogy 1945. február 11-én budai Várban rekedt német és magyar katonák megpróbáltak kitörni a szovjet hadsereg ostromgyűrűjéből. Ináncsi József, a Magyar Nemzeti Gárda országos vezetője rövid beszédében a védők bátor küzdelmét, a hősi halált halt, illetve az ostromot átélt katonákat méltatta.