Átadták a második újjáépített Ipoly-hidat

Vágólapra másolva!
Átadták Nógrád megyében a második újjáépített Ipoly-hidat, amelynek a Katalin híd nevet adták. Az egymilliárd forintból épített vasbeton híd költségeinek nagyobbik részét az EU állta, a híddal új határátkelő pont nyílik Szlovákia felé.
Vágólapra másolva!

Átadták pénteken a második újjáépített Ipoly-hidat, amely összeköti Magyarországot és Szlovákiát a Nógrád megyei Szécsényhez tartozó Pösténypuszta és a szlovákiai Pető között. Az átadáson Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára azt mondta: a híd több, mint szakmai létesítmény vagy a helyiek igényeinek kielégítése. Az államtitkár szerint a híd a két ország és a két nép kapcsolatát is kifejezi.

A múlt század első évtizedeiben még 47 híd kötötte össze az Ipoly folyó két partját, ezek nagy részét megszüntették a II. világháború után. Az első újjáépített Ipoly-hidat októberben adták át Ráróspuszta és Rárós között. A most átadott hidat eredetileg 2011. július végére kellett volna befejezni, de műszaki hiba miatt az átadás csúszott. Tavaly ősszel november közepi átadást emlegettek, de végül csak februárban sikerült átadni.

A négynyílású, kétsávos, kétoldalt járdával kiépített vasbeton híd kivitelezése 2010 szeptemberében kezdődött meg. A hidat a PM konzorcium építette, amelynek vezető tagja a Porr Építési Kft., tagja az MCE Nyíregyháza Acélszerkezetgyártó Kft. Az új híd a Katalin híd nevet kapta az Ipoly-hidak Újjáépítéséért Polgári Társulás múlt év márciusában elhunyt társelnökéről, Molnár Katalinról.

A két híd kivitelezése 750 millió, illetve egymilliárd forintba került, a költségekből 82 százalék uniós támogatás volt. Völner Pál az átadón közölte, hogy hétfőn további két Ipoly-hídról írnak alá megállapodást Pozsonyban.