Ellenzéki aktivistákat rendelt be az adóhatóság

Vágólapra másolva!
Adóhatósági ellenőrzés indult az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (EMS) szervezői ellen, egyiküket a tüntetések anyagi és szervezeti hátteréről kérdezték a Nemzet Adó- és Vámhivatalban - írja az Index.
Vágólapra másolva!

Tavaly a legnagyobb ellenzéki tüntetéseket az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű civil szerveződés rendezte. Az EMS mögött nem áll jogi személy, a tüntetésekhez szükséges adományokat két szervező, Torsa Mátyás és Fölkel Róbert bankszámláján gyűjtötték.

Egyikük már volt bent a NAV-nál, szerinte feltűnő volt, hogy az ellenőrök kérdései a demonstrációk szervezési ügyeire irányultak. Egyebek mellett arra voltak kíváncsiak, hogy ki kezeli az EMS Youtube-csatornáját, ki készítette a kampányvideókat és mennyiért, hogyan működik a szervezet, ki és mennyit keres a tüntetéseken.

Torsa Mátyás beszámolója szerint a NAV-osok elmondták, hogy felsőbb utasításra végzik az ellenőrzést, és azt is közölték, hogy az ellenőrzés időzítése célzatos. (Az EMS március 15-ére is demonstrációt szervez, ez elől a jogi akadályok csak nemrég hárultak el.)

A vizsgálatról az [origo] is elküldte kérdéseit a NAV-nak, válasz egyelőre nem érkezett.