A Kossuth téren mond beszédet Orbán Viktor március 15-én

Vágólapra másolva!
Idén nem a Nemzeti Múzeum előtt, hanem a Kossuth téri állami ünnepségen fog beszédet mondani Orbán Viktor március 15-én.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő március 15-én, az állami ünnepségsorozat részeként a Kossuth téren 15 órakor kezdődő rendezvényen fog beszédet mondani - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

A Fidesz elnöksége múlt keddi ülésén foglalkozott a nemzeti ünneppel és döntött úgy, hogy a Fidesz ne tartson külön megemlékezést, hanem az állami ünnepség legyen egyúttal a párt megemlékezése is. A párt egyik elnökségi tagja az [origo]-nak azt mondta: bár január elején, az Operánál tartott kormányellenes tüntetés után még a pártvezetés több tagja is sürgetett egy erődemonstrációnak beillő, kormány melletti szimpátiatüntetést, a múlt héten már úgy ítélték meg, hogy a január 24-i, több mint százezer résztvevőt felvonultató Békemenet után már nincs szükség erre, elég, ha a nemzeti ünnepen "kellően meggyőző tömeg" gyűlik össze.

Az eseményt információink szerint azért is nem a tavalyi helyszínen, a Nemzeti Múzeumnál tartják, hogy a kormányzati megemlékezésre és az ugyanabban az időben a Szabad sajtó útján tartandó Milla-demonstrációra érkező tömeg ne érjen össze. Az egymástól aránylag messze eső helyszínek egyúttal a résztvevők számának összevetésére is jó alkalmat adnak. Márpedig mivel március 15-re a Fidesz helyi szervezetei is szervezik, illetve szállíttatják majd a résztvevőket, a Kossuth téren várhatóan jóval - és jól kommunikálhatóan - többen lesznek, mint a kormányellenes civilek rendezvényén.

Tavaly március 15-én Orbán Viktor a Nemzeti Múzeum előtt mondott beszédet. Akkor 1848, 1956, 1990 és 2010 között vont párhuzamot, mert szerinte mindegyik évben közös volt, hogy elhozta Magyarország teljes megújulását. Orbán ekkor beszélt arról is, hogy Magyarországnak nem diktálhatnak sem Bécsből, sem Moszkvából, sem Brüsszelből.