A fiataloknak üzent Orbán a Terror Házától

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök azt mondta, szeretné, ha a kommunizmus áldozataira való emlékezés beépülne a közéletbe. Schmitt Pál nem beszélt, csak gyertyát gyújtott, a kommunikációs államtitkár viszont külföldi újságíróknak tartott rendhagyó tárlatvezetést a "kettős megszállás" koncepciójáról. A Terror Háza Múzeum tizedik születésnapján fellépett Váczi Eszter, és Ákos új klipjét is bemutatták. Országszerte a kommunizmus áldozataira emlékeznek a hétvégén.
Vágólapra másolva!

A kommunizmus áldozataira emlékeztek a hétvégén országszerte, a rendezvényeken felszólalók az emlékezés fontosságát hangsúlyozták, és azt hangoztatták, soha nem ismétlődhetnek meg a diktatúra szörnyűségei.

Orbán Viktor a budapesti Terror Háza előtt, a Hősök falánál az áldozatok emlékére mécsest gyújtva azt mondta, szeretné, ha a kommunizmus áldozataira való emlékezés beépülne a közéletbe. Orbán azt mondta: azért jön el ide minden alkalommal, hogy majd a gyerekei is eljöjjenek.

Forrás: MTI/Beliczay László
Orbán a Hősök falánál

Hende Csaba honvédelmi miniszter a Terror Háza Múzeum előtt több száz ember részvételével tartott megemlékezésen arról beszélt, senki nem dönthet rólunk helyettünk, mert csak a felelősséggel megélt szabadság szülhet rendet. "Úgy akarjuk, hogy a jövőben ne legyen helye a félelemnek az életünkben" - hangsúlyozta.

Ákos új klipjével ünnepelt a Terror Háza

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a terrorra nincs mentség, az ember megalázására, megsemmisítésére nem adható felmentés. "Tíz éve elsőként hoztunk létre Közép-Európában egy olyan intézményt, amely szakmai elszántsággal és hitelesen dolgozta fel a XX. századi totalitárius diktatúrák természetét, tárta fel a lelket és testet pusztító szörnyűségeit" - mondta a főigazgató.

A Terror Házánál rendezett, ünnepi műsorral egybekötött megemlékezés után Schmitt Pál köztársasági elnök feleségével közösen meggyújtotta az emlékezés mécsesét a múzeum falánál.

Korábban a Terror Házában Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a külföldi újságíróknak tartott rendhagyó tárlatvezetést. Mint elmondta, a történészek között is vita van a Terror Háza "kettős megszállás" koncepciójáról, de a kiállítás pontosan illusztrálja, hogy Magyarország német és orosz megszállói mennyire hasonló "technikákból" merítettek.

Forrás: MTI/Beliczay László
Schmidt Mária főigazgató beszél a múzeum előtt

A tízéves múzeum Bátran és szabadon címmel rendezett ünnepséget, amelyen Schmidt Mária főigazgató mellett beszédet mondott Hende Csaba is. Az ünnepségen közreműködött Mécs Károly színművész és Váczi Eszter énekesnő, és bemutatták Ákos új klipjét is.

Más településeken is megemlékezéseket tartottak, így például Sopronban, Kecskeméten, Hatvanban, Keszthelyen, Hévízen, Hódmezővásárhelyen, Hernádszentandráson és Salgótarjánban is.

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.