Spórolással indokolják a titokzatos államtitkári látogatást

Vágólapra másolva!
Államigazgatási irodák költséghatékonyabb elhelyezése miatt nézett körül az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának több szobájában Szabó Erika közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár - közölte az [origo]-val a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A minisztérium szerint a hivatal illetékes munkatársai nem voltak elérhetők a bejárás előkészítésekor.
Vágólapra másolva!

Egyes államigazgatási egységek elhelyezése miatt járta be tavaly decemberben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának (OITH) több irodáját Szabó Erika közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár - közölte az [origo] megkeresésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Sajtóosztálya.

Szabó Erika tavaly decemberben államtitkári jogosítványaira hivatkozva vette rá a portást, hogy engedje be, és az OITH több irodáját is kinyittatta. A Népszabadság akkor azt írta, az államtitkár állítólag elismerte, hogy jogtalanul lépett be a szabadságukat töltő hivatalvezető és munkatársainak szobáiba. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az Eötvös Károly Intézet közérdekű adatigénylésére adott válaszában az államtitkár látogatását azzal indokolta, hogy az V. kerületi épületben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) is bérel helyiségeket, és Szabó Erikának ezeket kellett bejárnia. Az Eötvös Károly Intézet hivatali visszaélés gyanújával az ügyben feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen. Az intézet azt kéri a főügyészségtől, hogy vizsgálja ki, történt-e bűncselekmény, és ha igen, akkor ki követte el.

Az V. kerületi, Szalay utca 16. szám alatti épületet részben a KIM bérli, és az ingatlan korábban a mindenkori igazságügyi minisztérium használatában volt. Jelenleg a KIM szervezeti egységei, könyvtára és irattára is itt található. Az indoklás szerint az épületbejárásra azért volt szükség, mert felvetődött, hogy más államigazgatási egységek irodáit is az épületben helyezik el. Az [origo] megkereste az ügyben az OITH jogutódjának, az Országos Bírósági Hivatalnak (OBH) a sajtóosztályát, ahol azonban azt közölték, hogy erre vonatkozó dokumentumok nem állnak rendelkezésre.

Az államigazgatási egységek esetleges áthelyezésének a hátterében a Magyary-program részét képező Ereky-terv áll, amelynek célja, hogy minél kedvezőbben és költséghatékonyabban helyezzék el az állami szervezeteket. A KIM közlése szerint a terv első ütemének a végrehajtásával 2011-től kezdve 700 millió forint megtakarítást ért el az állam. A terv végrehajtásához pedig szükség van az állam által használt épületek folyamatos bejárására és felmérésére - állítja a minisztérium. A kormányzati szervek az általuk bérelt épületekben jogosultak arra, hogy ilyen célból terepszemlét tartsanak - hangsúlyozta a KIM.

Az [origo] kérdésére a minisztérium sajtóosztálya közölte: a KIM Vagyonkezelő Központjának a bejárást előkészítő munkatársa többszöri próbálkozás ellenére sem tudta felvenni a kapcsolatot az azóta megszűnt Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának munkatársaival, technikai személyzetével, a hivatal korábbi vezetője a bejárás előkészítésekor nem volt elérhető, a megkeresésekre sem ő, sem kollégái nem válaszoltak, ezért a bejárásra a portaszolgálat segítségével és munkatársainak folyamatos kísérete mellett került sor. Az OBH sajtóosztálya is megerősítette, hogy az államtitkárt a látogatása során végig a biztonsági szolgálatot ellátó őrszemélyzet kísérte, arra a kérdésre azonban nem tudtak válaszolni, hogy pontosan miként zajlott a bejárás, és mi történt az irodákban.

Szerettük volna megtudni, hogy mi a bevett gyakorlat egy hasonló látogatás esetén, az OBH-tól viszont azt a választ kaptuk, hogy a törvényi rendelkezés ellenére 2011-ben nem készítették el az épületbe való belépésre vonatkozó szabályzatot. A látogatók érkezésekor - bár 2011. december 29. munkanap volt - nem tartózkodott az épületben olyan vezető, aki a biztonsági szolgálatot eligazította volna a teendőkről - közölték megkeresésünkre.

Az OBH sajtóosztálya közölte: a minisztérium képviselői a történtekért elnézést kértek. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke ezzel az ügyet lezártnak tekinti. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács január elsejével megszűnt, jogutódja az Országos Bírósági Hivatal lett, amelynek élére Handó Tündét, Szájer József fideszes EP-képviselő feleségét választották.