Engedély nélkül is leszállnak Győrött a légi mentők

Vágólapra másolva!
Hivatalosan nem fogadhat még gépeket a győri kórház új helikopter-leszállópályája, mert nincs használatbavételi engedélye. Az első gép mégis leszállt már ott, egy autóbuszbaleset sérültjét vitte a múlt héten. A pilóta szerint nekik nem gond a bürokratikus akadály, eddig parkoló autók közé kellett letenni a gépet, ehhez képest az engedély nélküli hely tökéletes.
Vágólapra másolva!

Minden leszállás a pilóta saját felelőssége - mondta az [origo]-nak Rács Tamás, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. főpilótája, aki a múlt csütörtökön elsőként használta a győri Petz Aladár megyei kórház új helikopterleszállóját. A pálya elkészült ugyan, de mivel még nem kapott használatbavételi engedélyt a hatóságtól, a pilóták csak "saját felelősségükre használhatják".

A felelősségről Rács azt mondta, hogy egy balesetnél mindenképpen általános vizsgálat indul, mely érinti a pilótát és az esetleges külső tényezőket, és nem azzal indul, hogy a leszállópályának megvolt-e az engedélye.

Elmondása szerint a mentőpilóta joga, hogy életmentés céljából bárhová leszállhat, ha azt biztonságosnak ítéli. Így ugyanúgy leszállhatnak a győri kórház leszállópályáján, mint az M7-es autópályán.

A főpilóta, aki részt vett az új győri leszállóhely műszaki átadásán, és szerinte az minden előírásnak megfelelő, azt is mondta, hogy a légügyi hivatal hosszan tartó eljárása miatt nem fogják késleltetni a betegellátást. Mint mondta, eddig a győri kórház udvarán szálltak le a helikopterek, a parkoló autók közelében.

Az új leszállópályára Rács Tamás a múlt csütörtökön a Vas megyei Tompaládony és Sajtoskál között történt frontális baleset egyik súlyos sérültjét szállította. Mint mondta, óriási segítség volt, hogy a szürkületben a legmodernebb technológiát tudta használni, így például már menet közben ő tudta felkapcsolni a leszállópályán a fényt, és beállítani az erősségét. A súlyos sérült ráadásul sokkal gyorsabban jutott el a műtőbe.

Dr. Tamás László János főigazgató-főorvos a Nyugathír.hu beszámolója szerint elmondta, hogy a légügyi hatóság engedélyezési eljárásában történtek változások. Mint mondta, a szükséges módosításokat már elvégezték, annak dokumentációját elkészítették, így várják az eljárás végét.

A megyei önkormányzat sajtófőnöke, Ponty Zita szerint a légügyi hatóság törekszik a leggyorsabb megoldást megtalálni, de az időközben habgenerátorral is felszerelt, fűtött, éjjeli leszállásra is alkalmas pályatest hivatalosan még nem fogadhat légi járműveket. Ponty Zita közlése szerint az intézmény udvarán lévő leszállópályán továbbra is landolhatnak helikopterek, de csak nappal tudja. Ez a leszállópálya van Rács Tamás elmondása szerint a parkoló autók és a fák között a kórház udvarán.