Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A felsőoktatási törvényt is vizsgálja az Európai Bizottság

Vágólapra másolva!
Brüsszelben azt vizsgálják, sérti-e a személyek szabad áramlásának alapelvét, illetve a korai iskolaelhagyók arányának csökkentését célzó közösségi célkitűzéseket a magyar felsőoktatásról szóló jogszabály, tudta meg a BruxInfo. 
Vágólapra másolva!

Uniós jogszabályt sérthet és közösségi célkitűzésekkel is szembemehet a magyar felsőoktatási törvény, amely az államilag finanszírozott tanulóknak írna elő kötelező magyarországi munkavégzést - értesült a BruxInfo bizottsági forrásból. Az uniós hírekkel foglalkozó portál úgy tudja, hogy a tavaly októberben elfogadott jogszabályt és az azt kiegészítő januári kormányrendeletet már vizsgálja is az Európai Bizottság, az oktatási EU-biztos pedig az aggályait már meg is osztotta a kormánnyal.

A lap úgy tudja, a bizottság szerint fennáll a veszélye annak, hogy a törvény sérti a személyek szabad áramlásának európai elvét, illetve szembemehet a korai iskolaelhagyók arányának csökkentését célzó uniós célkitűzéssel is. A törvény és a kiegészítő rendelet előírja, hogy az új felsőoktatási finanszírozási rendszerben, aki államilag finanszírozott képzésben szerzi a diplomáját, annak a diplomázást követő 20 éves periódusban bármikor legalább kétszer annyi időt kell eltöltenie Magyarországon, mint amennyi ideig a tanulmányait végezte.

Az EU-ügyekért felelős magyar külügyi államtitkár hétfőn több uniós biztossal találkozott, akikkel az aktuális és problémás magyar ügyekről tárgyalt. Köztük volt az oktatáspolitikáért felelős EU-biztos is, aki a saját, hivatalos Twitter-csatornáján közölte: "Találkoztam Győri államtitkár asszonnyal, és közöltem vele: félő, hogy a törvény sértheti a munkaerő szabad áramlásának elvét, és növelheti az iskolaelhagyók számát." Androulla Vassiliou EU-biztos szóvivője a BruxInfónak elmondta, a bizottság attól tart, hogy "az oktatási rendszerben bekövetkezett változások káros hatással lehetnek a korai iskolaelhagyók számának csökkentésére, és egyre több képzetlen munkanélkülit juttathatnak a piacra".

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a testület jogi szolgálatai már január közepén megkezdték a magyar jogszabályok jogi vizsgálatát. Több főigazgatóság végzi az elemzést, hiszen több szempontból (foglalkoztatási és oktatási) is aggályosnak ítélte a bizottság a törvényt és a kormányrendeletet.

A BruxInfo szerint az oktatási EU-biztos hivatalos közlése a bizottság előzetes véleményének tekinthető ugyan, de nincs egyetértés a testületen belül a felsőoktatási törvényről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről