Washington Post: Magyarország a tekintélyelvűségbe rohan

Vágólapra másolva!
A jobboldali nacionalista kormány támadást indított a demokratikus kormányzati rendszer ellen - írja szerkesztőségi cikkében a keddi Washington Post, hozzátéve, hogy az orosz és fehérorosz autokratikus rezsimekhez hasonlít Orbán Viktor kormánya. Írnak a Klubrádióról és az egyházakról is.
Vágólapra másolva!

Míg az Európai Unió Görögország és Olaszország adóssággondjaira koncentrál, egy potenciálisan mélyebb kihívás fejlődik Közép-Európában, a szovjet blokk egykori országában, Magyarországon, amely most a NATO és az Európai Unió tagja - kezdi szerkesztőségi véleményrovatában megjelent cikkét a Washington Post.

Mint írják, Magyarország még mindig a saját valutáját, a forintot használja, és a fizetésképtelenség határán billeg. Példaként említik a tízéves államkötvények közel 10 százalékos hozamát, amely már "meghaladja a fenntartható szintet".

Ennek ellenére az írás szerint van egy nagyobb probléma is, mégpedig az, hogy a "jobboldali nacionalista" kormány támadást indított a demokratikus kormányzati rendszer ellen. Mint írják, a kormány arra használta a kétharmados többségét, hogy új alkotmányt nyomjon át a parlamenten, valamint egy sor olyan törvényt - például az igazságszolgáltatást, a médiát, az egyházakat és a központi bankot illetően, - amelyek elsöprő erőt adnak a kormánynak ezen területek fölött.

Azt írják, hogy Orbán Viktor kormánya inkább hasonlít az olyan autokratikus rezsimekhez, mint Oroszország vagy Fehéroroszország, semmint a többi EU-s demokráciákhoz.

A cikk szerint 270 bíró volt kénytelen visszavonulni, és mindössze 14 egyház kapta meg a hivatalos elismerést, így elvesztette az adómenetes státuszát például a metodista egyház, több zsidó gyülekezet és az összes muszlim csoportosulás. A lap arról is ír, hogy a vezető ellenzéki rádió elvesztette az engedélyét Orbán Viktor követői által kontrollált új médiahatóságtól, a választási körzeteket pedig úgy rajzolták újra, hogy a kormányzó Fidesz, amely az utolsó háromból két választást elvesztett, az új körzetek szerint megnyerte volna mind a hármat.

A Washington Post szerint Orbán Viktor figyelmen kívül hagyja a fokozódó kritikákat, mely az európai és a nyugati kormányok felől érkeznek, köztük az Obama-kormányzattól is. A szerkesztőségi cikk szerint ehelyett átnyomtak több törvényt decemberben a parlamentben, köztük egy olyat, amely csökkenti a jegybanki függetlenséget, és rögzítették az egykulcsos adót, amely megnehezíti majd a következő kormányoknak, hogy megváltoztassák azt.

Írnak arról is, hogy Brüsszel és a Nemzetközi Valutaalap már világossá tette, hogy nem segít a pénzügyi nehézségekkel küzdő országnak, amíg nem változtat a vitatott törvényeken. A véleményrovatban közölt cikk azzal zárul, hogy a már említett törvények (az igazságszolgáltatási, a vallási szervezetekről és a médiáról szóló) összeegyeztethetetlen az alapvető emberi jogokkal és a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerével. "Ha az EU ezeket tolerálná, akkor a közösség lényeges jellemzője sérülne".