Tömegtüntetés árnyékában ünnepelte az alaptörvényt a kormány

Vágólapra másolva!
Az alaptörvény ellen az Operaházhoz meghirdetett tömegtüntetés hivatalos vége után is sokan maradtak a helyszínen, és az épületben ünneplő kormányt szidalmazták, majd kiabáltak a távozó vendégek felé. Az ünnepségen résztvevők a hátsó és oldalsó bejáratokon távoztak, köztük Orbán Viktor is, aki rendőrsorfal között szállt be mikrobuszába. A szervezők szerint százezres tömeg gyűlt össze a budapesti Andrássy úton. A tüntetők diktátornak nevezték Orbán Viktor miniszterelnököt, és a szónokokkal együtt az alaptörvény visszavonását követelték.
Vágólapra másolva!

A szilveszterről megmaradt trombitákat és műanyag tülköket fújta a fél hetes kezdésre érkező tömeg a budapesti Andrássy úton. A kormányellenes tüntetés résztvevői azt is kiabálták, hogy "Orbán, takarodj!" A színpadot az Operaháznál állították fel, ahol este ünnepi gálát tartottak a kormány tagjainak részvételével a vasárnap hatályba lépett új alaptörvény tiszteletére. A szervezők hét óra után azt közölték, hogy mintegy százezren jöttek el, és több hírügynökség is több tízezres tömegről számolt be.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Tömeg az Andrássy úton - Több képért kattintson a fotóra!

A tüntetésen ugyan a Jobbik kivételével az ellenzéki pártok is részt vesznek, a szónokok civil szervezeteket képviseltek. Egyikük Szüts Miklós festőművész volt, aki azt mondta: "Ünnepelnek a parlamenti gombnyomogatók, gumipertlis csokornyakkendőikben az új méltóságok", akik eltemették a harmadik köztársaságot, kiéheztetik a kultúrát, közpénzből finanszírozott színházat ajándékoznak náciknak." Hozzátette: "Nyomorult hepciáskodó kis koszfészket csinálnak országunkból Európa közepén."

A rendezvény végén Majtényi László, korábbi adatvédelmi ombudsman, a médiahatóság elődjeként működő ORTT egykori vezetője mondott beszédet. Majtényi szerint "a miniszterelnök felesküdött az alkotmányra azzal, hogy védeni fogja, de megdöntötte". Az alaptörvény visszavonását követelte, és azt mondta, "sokkal jobb sors" egy demokratikus jogállamban bukott miniszterelnöknek lenni, mint elzavart diktátornak.

Tüntetők kiabálnak - videó

Majtényi beszéde után a tüntetők elénekelték a Szózatot, majd a szervezők arra kérték a tömeget, hogy békésen távozzanak a helyszínről. Több százan ugyanakkor a helyszínen maradtak és tovább szidalmazták a kormányt, amelynek tagjai az Operaházban ünnepeltek. Pintér Sándor belügyminiszter a helyszínen, az épület előtt figyelte a helyzetet, és tudósítónknak kilenc óra körül azt mondta, hogy nem számít rendőri intézkedésre.

A gálaműsor vendégei az Operaház oldalsó és hátsó bejáratain távoztak. Tudósítónk hallotta, amint a mindenkit a hátsó utcák felé terelő rendőrök azt mondták a vendégeknek, hogy ne menjenek az épület eleje irányába, mert "szétszedi" őket a tömeg. Tudósítónk látta, hogy az Orbán Viktort szállító mikrobusz is a hátsó bejárathoz parkolt, majd a kormányfő sűrű rendőrsorfal között szállt be a kocsiba. A tüntetők utolsó csoportja végül éjjel 11 óra körül hagyta el a helyszínt.

Incidens is volt

A tüntetés kisebb verekedéssel indult: a Nagymező utcánál árpádsávos zászlókkal gyülekező ellentüntetők és az MSZP szimpatizánsai ugrottak össze az [origo] tudósítója szerint. "Nácik, haza!" - kiabálta pár percig a tömeg. Ez után az egyik részt vevő szervezet, a politikai paródiákat előadó Magyar Fokhagymafront aktivistái szólaltak fel. Ironikus hangvételű beszédükben többek között egy perc néma főhajtást kértek több 2011-ben meghalt terrorista és diktátor - Oszama bin Laden, Kim Dzsong Il és Moammer Kadhafi - emlékére. A tömeg fújolással fogadta a bejelentést.

A demonstrációt az alaptörvénnyel, a kormánnyal és a kormánypártokkal elégedetlen, valamint a zártkörű, állami pénzen rendezett ünnepségen felháborodó civil és politikai csoportok szervezték. A rendezvényhez a Facebook-oldala szerint több tucat civil és politikai párt csatlakozott. A szervezők szerint azt szeretnék kifejezni, hogy "számunkra a köztársaság szó nem csupán üres frázis".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Több képért kattintson a fotóra!

A civil szervezetek közül több részt vett az október 23-ai, Nem tetszik a rendszer című több tízezres tüntetésen is, amely a legnagyobb kormányellenes megmozdulás volt a 2010 áprilisi kormányváltás óta. (Ezekről a csoportokról ebben a korábbi cikkünkben olvashat bővebben.)

A tüntetéshez csatlakozott három parlamenti párt, az LMP, az MSZP és a Demokratikus Koalíció is. (A három párt közös fellépéséről és viszonyáról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.) Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök és a Demokratikus Koalíció csatlakozásának csak az MSZP örült, több szervezet a visszalépését fontolgatta a megjelenésük miatt, sőt volt olyan párt - például az MDF-utód JESZ, amely Gyurcsány miatt nem ment el.