Közigazgatási halállistáról beszélnek az érdekképviseletek

elbocsátás, kormányhivatalok, közigazgatási intézmények, illusztráció
Vágólapra másolva!
Törvénysértőnek tartják a több mint hatezer főt érintő létszámcsökkentésről szóló kormányzati döntést a közigazgatásban dolgozók érdekképviseleti szervei. Állításuk szerint az elmúlt hetekben már kaptak jelzést arról, hogy titokban készülnek az elbocsátandó munkavállalók nevét tartalmazó listák. Gál András Levente kormánybiztos csütörtökön azt mondta, az összes közalkalmazott öt százalékát érintik az elbocsátások.
Vágólapra másolva!

Azonnali egyeztetést követelnek a közigazgatásban dolgozók érdekképviseletei a kormányzati létszámcsökkentés ügyében - olvasható a szakszervezetek csütörtöki közleményében. A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, valamint a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint a létszámcsökkentésről szóló döntés - érdekegyeztetés nélkül - törvénysértő módon született.

"Jellemzően az először vág, aztán mér gyakorlatát követve, most sem került sor a feladatok és hatáskörök szakszerű áttekintésére" - fogalmaztak. Hozzátették, az elmúlt években az elbocsátások főleg a beosztott munkatársakat érintették, ennek következtében ma már "a közigazgatás frontvonalában szinte nincs közkatona". Mint írták, az elmúlt hetekben különböző hivatalokból már kaptak vészjelzést, hogy titokban készülnek a "halállisták", azok a névsorok, amelyek az elbocsátandó munkavállalók nevét tartalmazzák. A hatályos jogszabályokra hivatkozással a közelmúltban többször kezdeményezték érdekegyeztetést ebben a témában, "de a kormányzat mindig elhárította azzal, hogy még kormányon belül folyik az egyeztetés".

Közleményükben kitértek arra, hogy elmúlt másfél évben a közigazgatásban dolgozók "elszenvedték a megalázó, alkotmányellenes indoklás nélküli elbocsátást", jelentősen csökkentették a "kirúgottak" felmentési idejét, járandóságait; visszamenőleges adófizetési kötelezettséget állapítottak meg, az illetmények nem növekedtek, negyedik éve a közszféra egészében "bérbefagyasztás van", minimálisra csökkentették a béren kívüli juttatásokat, szinte minden munkahelyen "rendszerszerűvé" tették a 10-12 órás munkanapot. "Mindezek miatt a közigazgatási munkahelyek légkörét a rettegés és a félelem uralja" - írták.

A központi közigazgatásban dolgozó több mint 73 ezer kormánytisztviselő mintegy öt százalékát érinti a létszámleépítés - közölte csütörtökön Gál András Levente kormánybiztos. Tájékoztatása szerint elvonják az összes betöltetlen álláshelyet és az elbocsátandó dolgozókéval együtt 6 719 álláshely szűnik meg. Így körülbelül ötszázalékos az a létszámcsökkentés, amely a betöltött státuszokat érinti - tette hozzá, emlékeztetve, hogy 2011 elején már volt egy hasonló arányú leépítés minisztériumi szinten.

Gál András Levente elmondta: azoknak, akiknek megszűnik az állásuk, várhatóan lehetőségük lesz például állami vállalatoknál elhelyezkedni, illetve részt vehetnek a Karrier Híd Programban. Az új munkahelyen elhelyezkedőknek a minimálbér értékének kétszereséig járulékkedvezményt biztosítanak majd - közölte.

A kormányzati szerveket érintő nagy arányú létszámleépítést rendelt el a kormány a szerdai Magyar Közlönyben megjelent határozatában. A lépést a 2012 évi hiánycél teljesítésével, illetve a hatékonyan működő állam kialakításával indokolja a rendelet, az elbocsátások határidejeként pedig meglehetősen rövid határidőt, mindössze egy hetet szab meg.A január 18-i határidő alól egyedül Külügyminisztérium kap felmentést, amelynek az elbocsátások 50 százalékát csak 2013. január 18-áig kell teljesítenie.