Tiszavasváriban is nyilvánosságra hozzák az adósok nevét

Vágólapra másolva!
Ezerforintnyi adótartozás is elegendő lesz ahhoz, hogy valaki a nevével, címével és a hátralék pontos összegével együtt felkerüljön arra az adóslistára, amelyet márciusban tesz közzé a tiszavasvári önkormányzat.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozza a helyi adóval tartozó magánszemélyek és társaságok listáját a jobbikos vezetésű Tiszavasvári önkormányzata. A tervek szerint március elején, a város honlapján és havilapjában megjelenő lista azoknak az adózóknak az adatait tartalmazza majd, akik magánszemélyek esetében ezer forint, a cégek esetében tízezer forint fölötti hátralékot halmoztak fel - mondta Bundáné Badics Ildikó jegyző.

Az önkormányzati tisztviselő tájékoztatása szerint a listán az adósok nevét, címét, a tartozás összegét és esedékességét teszik közzé, a nyilvántartást pedig várhatóan negyedévente fogják frissíteni. A listára elsősorban a lakosság figyelmét szeretné felhívni az önkormányzat, amely a lista márciusi közzétételéig bármikor lehetőséget biztosít a tartozások rendezésére. A nem fizetők ellen végrehajtási eljárást is indíthat a helyhatóság.

Bundáné Badics Ildikó elmondta: a nyilvántartott mintegy 4700 adózó közül 976-nak van valamilyen tartozása, amelyek összege eléri a 60 millió forintot. Az adóhátralékot felhalmozók nagyobb része magánszemély, ennek ellenére a teljes tartozások nyolcvan százalékát a listán szereplő 360 cég viszi el. Rajtuk kívül 30 társaság ellen indult felszámolási eljárás, a velük szemben fennálló, összesen 22 milliós követelésnek valószínűleg csak a töredékét fogja megkapni az önkormányzat.

Tiszavasváriban új adónemként tavaly vezették be az építményadót és a magánszemélyek kommunális adóját.