Nemet mondott az ellenzéki együttműködésre az LMP

Vágólapra másolva!
Szél Bernadett, az LMP választmányának szóvivője kerül Kaufer Virág helyére, aki január elején mondott le parlamenti mandátumáról - így döntöttek az LMP hétvégi, kétnapos kongresszusának résztvevői szombaton. A parlamenti frakció vezetőjéről vasárnap dönt a párt. A gyűlésen az LMP szövetségi politikájáról is szavaztak, és úgy döntöttek, hogy nem fognak együttműködni egyik parlamenti párttal sem.
Vágólapra másolva!

Az LMP önállóan készül a soron következő parlamenti választásra, mert az Országgyűlés jelenlegi pártjai között nem találnak olyan partnert, amellyel a ciklus hátralévő részében a "rendszeresen egyeztetett ellenzéki együttműködésnek értelme lenne" - közölte a párt szóvivője, Vágó Gábor. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a határozati javaslathoz egyszerű többség kellett. Hozzátette azt is, hogy az LMP nem vesz részt a Szolidaritás mozgalom által kezdeményezett Ellenzéki Kerekasztal munkájában.

Az LMP szombaton új tagot is választott a parlamenti frakciójába. A kongresszuson Szél Bernadettre szavaztak többen, így ő lesz az LMP új parlamenti képviselője. Szél Bernadett, az LMP választmányának szóvivője mellett Hajdu Mária, az országos politikai tanács elnökségi tagja indult Kaufer Virág mandátumáért. Kaufer Virág január elején jelentette be, hogy visszaadja képviselői megbízatását, mert úgy érzi, "hasznosabb tud lenni az Országgyűlésen kívül".

Szél Bernadett vasárnap már részt vehet a kongresszus ideje alatt tartott frakcióülésen, amelyen a képviselőcsoport tagjai arról döntenek majd, hogy kit vagy kiket javasolnak új frakcióvezetőnek. A kongresszus legfontosabb személyi kérdése, hogy ki lesz a parlamenti frakció vezetője, miután Schiffer András január közepén lemondott az összes LMP-s posztjáról. Az [origo]-nak nyilatkozó LMP-s képviselők szerint Jávor Benedek és Karácsony Gergely a két esélyes.

Karácsony Gergely a kongresszus előtt azt mondta: szerinte van nála alkalmasabb jelölt, Jávor Benedek pedig úgy fogalmazott: vasárnap derül ki, "bekerül-e a neve a kalapba". Vágó Gábor, az LMP szóvivője pénteken annyit mondott, hogy a négyfős frakcióelnökségből kerülhet ki az új vezető. A frakcióelnökségnek Karácsony Gergely és Jávor Benedek mellett Szabó Tímea és Mile Lajos a tagja.

A frakció vasárnap tesz javaslatot a frakcióvezető személyére, ezután a kongresszus szavaz majd a jelöltről, és visszautalja a jóváhagyást a frakciónak, mert a végső döntést a képviselőcsoportnak kell meghoznia - mondta a menetrendről korábban Vágó Gábor.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Szavazás az LMP-kongresszuson

"Tisztán, egyedül"

Az LMP kongresszusa szombaton a párt stratégiájáról és a többi ellenzéki párttal való együttműködésről is tárgyalt. A párt honlapjának tudósítása szerint a zárt kongresszuson több képviselő is arról beszélt, hogy az LMP-nek önállóan kell politizálnia. A zárt ülésre újságírókat nem engedtek be, így a több órás vitát a honlapon és a párt Facebook-oldalán követhették az érdeklődők.

"Csupán az Orbán-kormány leváltása számunkra nem kielégítő cél" - jelentette ki Jávor Benedek az LMP honlapján szereplő tudósítás szerint. A képviselő hozzátette: "amikor megalapítottuk az LMP-t, volt egy álmom. Erről az álomról bebizonyosodott, hogy ebben nem lehet partner sem a magyarországi baloldal, sem a magyarországi jobboldal". A beszámoló szerint Jávor Benedek kijelentését nagy taps fogadta. Több küldött a kongresszusra olyan pólóban érkezett, amelyre azt írták, "tisztán, egyedül".

Scheiring Gábor országgyűlési képviselő, aki a kongresszus előtt bejelentette, hogy mégsem vonul háttérbe, azt mondta a kongresszuson a párt beszámolója szerint: úgy kell politizálni, hogy "az LMP önállósága egyáltalán ne csorbuljon, meg kell mondanunk, mi számunkra a köztársasági minimum, és menni előre." A tudósítás szerint a köztársasági minimumként említette: tiszta párt- és kampányfinanszírozásra van szükség, illetve hogy mindenkinek el kell ítélnie a 2006-os rendőri brutalitásokat.