A legszebb ruhájukban vonultak Orbán Viktorért

Békemenet Magyarországért tüntetés
Vágólapra másolva!
Orbán Viktorért és a kormányért vonultak jóval több mint százezren szombaton a Hősök terétől a Parlamentig. A békemeneten, ahol a székely himnuszt énekelték el a legtöbbször, a szervezők legfőbb üzenete az volt: "nem leszünk gyarmat". A felvonulók közül többen a legszebb ruhájukban érkeztek: néhányan például huszár egyenruhát öltöttek. Pataky Attila énekes a menet "szakrális jelentőségéről", Széles Gábor vállalkozó pedig a Valutaalap-hitel felvételéről beszélt az [origo]-nak.
Vágólapra másolva!

"Öltönyt vettem, inget és a legszebb nyakkendőmet, az csak természetes, hogy ezzel megtisztelem Orbán Viktort" - mondta az [origo]-nak a Hősök terén egy idősebb férfi, aki a feleségével érkezett az Orbán-kormányt támogató békemenetre. Egy másik nő azt mondta, hogy a szervezők kérésének megfelelően a legszebb ruháját vette fel, egy lila kosztümöt, "sőt még a hajamat is bedaueroltattam".

A Békemenet Magyarországért nevet viselő felvonulás szombat délután négy órakor indult a Hősök teréről, és hat óra körül a Parlamentnél a Szózat és a székely himnusz eléneklésével véget. A fáklyával vonuló tömeg több mint százezres lehetett, mert a felvonulók megtöltötték a Kossuth teret és az Alkotmány utca egy részét is. A magyar zászlókat lengető résztvevők többször skandálták azt, hogy "Viktor, Viktor", és a náluk lévő táblák többsége is a kormányfőt éltette.

A Belügyminisztérium, amely általában nem szokta a tömegrendezvények létszámát megbecsülni, szombat esti közleményében azt írta, hogy "a békés, jó hangulatú eseményen közel négyszázezren vettek részt. Emberemlékezet óta Magyarországon ekkora tömeg még nem demonstrált a kormány és politikája mellett". A minisztérium hozzátette, hogy rendőri intézkedésre nem volt szükség.

Bencsik András újságíró, a rendezvény egyik szervezője a felvonulók számát egy millióra becsülte. Az [origo]-nak a rendezvény után azt mondta, hogy a békemenettől azt reméli, hogy így külföldön is észreveszik, hogy nincs diktratúra. "Csak akkor lehet mozgósítani egy millió embert a kormányért, ha megindul a magyarok lelke" - fogalmazott Bencsik András, és hozzátette: "ilyenre Európában még nem volt példa".

"Nem vagyunk bóvli szavazók"

"Te, András, mi lesz a teendőnk a békemenet közben" - kérdezte délután fél négykor Bencsik Andrást egy huszáregyenruhába öltözött férfi. "Csak annyi, hogy jöttök és vonultok" - választolta Bencsik András. A huszár egyenruhás férfi az [origo]-nak elárulta, hogy hatan érkeztek Tökölről, a Mikecz Kálmán bandériumból, hogy "a huszárok is a kormányt éltessék".

Egy piros-fehár-zöld sálat viselő nő azt mondta, hogy azért érkezett a lányával és a barátnőjével, hogy Orbán Viktorért álljon ki. "Megmutatjuk, hogy sokan vagyunk, és nem vagyunk bóvli szavazók" - mondta nő. Egy férfi, aki az erdélyi Sepsiszentgyörgyről érkezett, azt mondta, hogy 22 órát vonatozott azért, hogy "részvételével meghálálja Orbán Viktornak a magyar állampolgárság megadását".

Egy nő, akinek nagytányér méretű kokárdáját két biztosító tű tartotta a kabátján, azt mondta: "én Orbán Viktorért vonulok, meg, na jó, Schmitt Pálért is". A köztársasági elnök plágiumügye többször is szóba került a rendezvény résztvevői között. Egy férfi azt mondta, hogy szerinte "Schmitt Pálért külön felvonulást kellene szervezni, hogy ő is érezze az emberek szeretetét".

Egy pécsi nő elárulta az [origo]-nak, hogy egy utazási irodánál dolgozik, és négy buszt szervezett Budapestre. Szerinte nagyon fontos, hogy sokan vonuljanak a kormányért, és hozzátette, hogy "nekünk van szükségünk a több százezres békementre, nem a kormánynak". Azt nem mondta meg, mennyit kellett fizetniük a buszra szálló felvonulóknak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Széles Gábor, Pataky Attila, Bayer Zsolt és Bencsik András vezették a menetet. Kattintson a további képekért!

Széles szerint a Valutaalap "jó útnak" számít

"Így már könnyebb lesz a tárgyalás a Valutaalappal" - kiáltott fel egy nyugdíjas nő délután négy órakor, amikor már több tízezren lehettek a Hősök terénél. Az [origo] által megkérdezett résztvevők azt mondták, hogy "a békemenet az IMF-nek is üzenet, hogy nem ők határozzák meg a magyar miniszterelnök személyét". Egy nő azt mondta, hogy szerinte "Orbán Viktor úriember, hogy a történtek után leül tárgyalni a Valutaalappal".

Az Andrássy úton induló felvonulókat többek között Bayer Zsolt és Bencsik András újságírók, Széles Gábor nagyvállalkozó és Pataky Attila vezette. Ők egy molinót cipeltek, amelyre azt írták: Nem leszünk gyarmat - We will not be a colony, utóbbi a magyar felirat angol nyelvű fordítása. Bayer Zsolt az [origo]-nak azt mondta: "a külföldi sajtó hozzáállását megváltoztatja, ha külföldön is látják, hogy a kormánynak erős támogatottsága van".

Széles Gábor egy kokárdát tűzött a kabátjára. Az [origo]-nak ezt azzal indokolta, hogy ezt könnyebb vinni, mint egy zászlót. Széles Gábor a békemenetről azt mondta: "ez a kormány hitét erősíti, hogy jó úton jár". Az [origo] kérdésére, hogy az IMF-fel megkezdett tárgyalás "jó útnak" számít-e, hiszen Orbán Viktor és Matolcsy György korábban elutasította a Nemzetközi Valutaalap segítségét, Széles Gábor azt válaszolta: "az ami, az IMF-fel történt, kommunikációs probléma, lesz megállapodás szerintem, az IMF-kontroll pedig ezután teljesen normális".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Belügyminisztérium becslése szerint nyégyszázezren vettek részt a felvonuláson. További képekért kattintson!

Két nő görög zászlókat tartva vonult a békemenetben. Az egyik nő azt mondta, hogy a férje görög, és azért tartja a zászlót, "amelyet valaki sajnos izraelinek nézett", mert nemcsak a magyarokért, hanem a görögökért is vonul. "Görögországban sajnos már átvette az irányítást a Valutaalap, és kormányt is váltott, nem szabad, hogy itt is megtörténjen".

"Soha nem leszünk gyarmat"

A felvonulókat vezető Pataky Attila egy fehér lepelt viselt, rajta egy rószaszín szívvel, illetve egy felirattal, amelyen az állt: "A kétségből az egységbe". Az énekes az [origo]-nak azt mondta: "szakrális jelentősége van a békemenetnek". Szerinte a felvonulók a szeretet jegyében a nemzet egységéért mennek, és hozzátette: "az embereknek és az égnek mutatjuk fel a szeretetet, mert mi a fény gyermekei vagyunk, és feladatunk a Kárpát-medence szívcsakrájának őrzése". Az [origo] kérdésére, hogy ez mit jelent, azt mondta: mindenki nézzen utána az interneten.

A békemenet nagyjából másfél órán keresztül haladt az Andrássy, illetve a Bajcsy-Zsilinszky úton keresztül a Parlament felé. Útközben a résztvevők többször elénekelték a Tavaszi szél vizet áraszt és a Kossuth Lajos azt üzente kezdetű dalokat és a székely himnuszt. A felvonulókat többnyire megtaposolták útközben, az LMP-székháznál viszont az erkélyről "Új ellenállás" feliratú táblákat mutattak nekik. Erre a felvonulók közül többen dühösen azt kiabálták: "gyertek le".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Este fél hét körül ért véget a rendezvény a Kossuth téren. Képriportunkért kattintson!

A Kossuth térre fél hat körül érkeztek meg a folyamatosan Orbán Viktor nevét skandáló résztvevők, akik alig tudtak beljebb menni, mert ekkor már a tér szinte tele volt. Bayer Zsolt mikrofont ragadva azt mondta: "ritkán hatódom meg, de most sikerült". Bayer hozzátette, hogy "ország, világnak üzenjük, hogy a kormány nincs egyedül, és üzenjük Európának, hogy soha nem leszünk gyarmat".

Széles Gábor és Bayer Zsolt ezután könnyes szemmel hallgatta a Szózatot és székely himnuszt, amelyet csak másodszor sikerült elénekelni. Az első próbálkozás közben ugyanis Széles Gábor magához ragadta a mikrofont, és az éneklést félbeszakítva megköszönte azt, hogy az emberek nagy számban jelentek meg a felvonuláson, majd azt mondta: "leborulok a nemzet nagysága előtt". A résztvevők közül is többen könnyeztek. A tömegben álló idősebb nő azt mondta az [origo]-nak: "ez életem legszebb napja". Majd hozzátette: "ja, és amikor megszületett a kislányom".