Rehn az alaptörvény módosítását is várja Budapesttől

Vágólapra másolva!
A jegybank függetlenségét az alkotmány egyes kitételei is sértik, jelentette ki az Európai Unió pénzügyi biztosa. Olli Rehn szerint Magyarországgal hitelmegállapodásról csak akkor tárgyalnak, ha az MNB függetlensége biztosított.
Vágólapra másolva!

A januárban életben lépett magyar alaptörvény felülvizsgálatát sürgette kedden Olli Rehn, az Európai Unió pénzügyi biztosa. A Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárás indítását bejelentő közleményhez fűzött véleményében a bizottság alelnöke ismét kitért a magyar jegybank függetlenségének ügyére. Szerinte az MNB-törvény, illetve az új alaptörvény egyes kitételei sértik a függetlenségről szóló uniós elveket.

"Felkérem a magyar kormányt, hogy a központi banknak biztosítson teljes függetlenséget. Ez a vonatkozó szabályozásnak teljes körű - az alkotmányra is kiterjedő - felülvizsgálatával jár. Ezzel a kérdéssel még az előtt foglalkozni kell, hogy hivatalos tárgyalásokra kerülhetne sor az Uniótól és az IMF-től igényelt pénzügyi támogatásról" - fogalmazott Olli Rehn.

Magyarország novemberben jelezte, hogy - amint a Nemzetgazdasági Minisztérium fogalmazott - új típusú együttműködést szeretne kialakítani a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Az előkészítő tárgyalások megkezdődtek, ám a két szervezet küldöttsége még a tervezett idő előtt elutazott. Kiderült, elsősorban a jegybank helyzetét szabályozó jogszabályok ügyében nem tudtak megegyezni a magyar kormány képviselőivel.
A tárgyalásokkal megbízott Fellegi Tamás miniszter a múlt héten egyeztetett az IMF vezetőivel, ám annak vezérigazgatója még a hitelről szóló tárgyalások kitűzését is feltételhez kötötte. Christine Lagarde szerint hasznos eszmecserét folytattak, de az IMF csak akkor áll szóba Magyarországgal, ha az kézzel fogható lépéseket tesz a stabilitásért, és az EU-val is kibékül.

Olli Rehn már e megbeszélések után is jelezte, hogy a jegybank függetlenségét tartják a legfőbb feltételnek a tárgyalások megkezdéséhez. Fellegi Tamás egyébként pénteken tárgyal Olli Rehnnel.