Vágólapra másolva!
Nem kuruzslás vagy emberi test tiltott felhasználása, hanem csalás szerepel az úgynevezett őssejtügyben kilenc ember ellen benyújtott vádiratban. A fővárosi főügyész szerint a vádlottak eltitkolták a páciensek előtt, hogy nincs engedélyük, illetve tudományosan nem bizonyított, hogy használ az őssejtkezelés.
Vágólapra másolva!

Jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt összesen kilenc ember ellen emelt vádat az ügyészség a 2009-ben kirobbant őssejtügyben - mondta Ihász Sándor fővárosi főügyész szerdán az m1 Ma Reggel című műsorában. A vádlottak között van Pákh Imre műgyűjtő, Fási Ádám zenész, valamint egy ukrán orvosprofesszor és egy szintén ukrán biológus. Az ügyészség valamennyi vádlottra felfüggesztett börtönbüntetést kért.

A vádirat szerint engedély nélkül végeztek őssejtkezeléseket a kifejezetten erre a célra alapított IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. kaposvári klinikáján. A cég négy dunántúli városi kórházzal kötött szerződést a kezelésekhez szükséges őssejtek beszerzésére. Az IRM Zrt.-nek a vád szerint csak az őssejtek levételére és tárolására volt engedélye, terápiás célra nem használhatták volna fel a sejteket.

Ihász azt mondta: az ügyben több jogkérdést kellett értelmezni. Köztük azt, hogy megállapítható-e az emberi test tiltott felhasználásának bűncselekménye, de felvetődött a kuruzslás, illetve a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés is. A Nemzeti Nyomozó Iroda korábban emberi test tiltott felhasználása miatt folytatott eljárást.

A főügyész szerint azért csalás történt, mert a vádlottak egyrészt a páciensek és hozzátartozóik előtt eltitkolták, hogy nincs engedélyük, másrészt a kockázatokról és mellékhatásokról nem adtak teljes körű tájékoztatást. Ráadásul az ilyen beavatkozásról - a tudomány jelen állása szerint - nem bizonyított, hogy ténylegesen hasznos vagy gyógyulást eredményező lenne - hangsúlyozta a főügyész.

A rendőrök 2009 nyarán a fővárosi Nyírő Gyula Kórház területén működő bérelt magánrendelőben értek tetten három embert, amint - a gyanú szerint - éppen őssejtbeültetést akartak végezni. A vádlottak egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. A betegek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy 5 millió forintot fizettek.