Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem kér állami támogatást Orbán Viktor fogorvosa

Vágólapra másolva!
Másfél hónap múlva pályázhatnak a fogászati vállalkozások arra az egymilliárd forintra, amelyet tavaly májusban különített el a kormány a fogászati turizmus fejlesztésére - írja a Világgazdaság. Bátorfi Béla, Orbán Viktor fogorvosa "morális okokból" nem pályázik állami forrásra, és az eddigi sajtóhírekkel ellentétben "egyetlen forint támogatást sem kapott" - mondta az Orvosi Turizmus Iroda vezetője.
Vágólapra másolva!

Márciusban pályázhatnak a magyar fogorvosok arra az egymilliárd forintra, amelyet a hazai fogászati turizmus fellendítésére csoportosított át a kormány tavaly - írja a Világgazdaság.

A kormány és az Orvosi Turizmus Iroda (OTI) által indított program egyik célja piaci eszközökkel megakadályozni, hogy a külföldi páciensekre szakosodott hazai fogászatok évi 60-70 milliárd forintos bevételének mintegy harmadát külföldi betegközvetítő cégek fölözzék le. Utóbbi vállalkozások ugyanis 25-35 százalékos jutalékot számolnak fel a kiközvetített külföldi páciensek után. Ezzel szemben az OTI a programhoz csatlakozó fogászoktól csak 15 százalékos közvetítői díjat kér, és ez fokozatosan csökken majd, 2017-től már csak 10 és fél százalék lesz - írja a gazdasági napilap.

Orbán Viktor fogorvosa, Bátorfi Béla "nem pályázik a fogorvosi szektor számára meghirdetett források egyikére sem" - mondta az OTI vezérigazgatója, Szűcs László. Korábban kiderült, hogy Bátorfi Béla fogorvos az egyik alapítója az Országos fogászati turizmus fejlesztési programnak, és az ezzel szorosan együttműködő Orvosi Turizmus Iroda Zrt.-nek. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője akkor azt mondta, nincs semmi kapcsolat az egymilliárd forint átcsoportosítása és a fogorvos személye között.

Az OTI vezetője most azt mondta: "Habár Bátorfi Béla cége megfelel valamennyi követelménynek, az orvos morális okokból döntött úgy, hogy nem kíván élni a támogatási lehetőséggel, miután az elmúlt kilenc hónapban a sajtó tévesen kapcsolta össze a nevével az elkülönített egymilliárd forintot." Szűcs hozzátette, hogy "a hírekkel ellentétben Bátorfi egyetlen forint állami támogatást sem kapott, és - döntése következményeként - fogászati vállalkozása nem is fog kapni".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről