A jövő héten tartja országértékelő beszédét Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
Az [origo] értesülései szerint újra február 7-én, a Millenárison tartja szokásos országértékelő beszédét a miniszterelnök. Orbán Viktor tizennegyedik alkalommal értékeli majd a politikai helyzetet. Beszédéhez tavaly a Facebookon gyűjtött témákat, észrevételeket, azt egyelőre nem tudni, hogy idén is így lesz-e.
Vágólapra másolva!

A tavalyival azonos időpontban és helyszínen, ismét február 7-én, a Millenárison tartja szokásos évértékelő beszédét a miniszterelnök - értesült az [origo] kormányzati forrásból. Információinkat Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője is megerősítette.

A Polgári Magyarországért Alapítvány felkérésére idén már tizennegyedik alkalommal értékeli az ország helyzetét, az első ilyen beszédét 1999-ben mondta el.

A múlt évi értékeléséhez Orbán Viktor előzőleg a Facebookon közzétett videoüzenetben buzdította a választókat, hogy küldjenek neki olyan témákat, kérdéseket, illetve észrevételeket, amelyekre szerintük ki kellene térnie az értékelésben. A közösségi oldalon érkezett több ezer kérdés és téma közül a kormányfő végül azonban csak kettőre tért ki a beszédben, és azokra sem adott konkrét válaszokat.

A 2011-es beszéd az utólagos értékelések szerint összességében általánosra sikeredett. A szónoklatban Orbán olyan kijelentéseket tett, mint például, hogy "az eladósodottság az ország legnagyobb problémája" vagy hogy "mindenkinek dolgoznia kell, aki munkaképes". Fideszes források akkori magyarázata szerint a miniszterelnök tudatosan mellőzte a konkrétumokat, a kormányfő célja szerintük elsősorban az irányok és a kormányzati ciklus átfogó politikai kereteinek kijelölése volt a beszéddel.

Orbán Viktor tavalyi négy évre szóló menetrendet is felvázolt értékelésében. 2011-et eszerint a megújulás, 2012-t pedig az "elrugaszkodás" évének nevezte, amelyben Magyarország visszanyeri elvesztett egyensúlyi helyzetét. 2013-at mindezek után a felemelkedés, 2014 pedig a gyarapodás évének nevezte tavalyi jóslatában a kormányfő. Orbán azóta némileg módosított ezen a menetrenden, az utóbbi hónapokban az euróválságra hivatkozva már arról beszélt, hogy viharos időszak előtt áll Magyarország.

A miniszterelnök a tavalyi beszédben nagy teret szentelt az akkor még csak tervezetekben létező új alaptörvénynek, és akkor nyilvánította ki először azóta többször ismételt szándékát, miszerint "hadat kell üzenni az államadósságnak".

Egy választói levélre reagálva röviden kitért a miniszterelnök a devizahitelesek helyzetére is, konkrét megoldás helyett akkor azonban az ország általános helyzetéről beszélt: "Az országunk nincs biztos kikötőben" - mondta a politikus, miközben a gazdasági válságot hómezőhöz és lavinához hasonlította.

Az [origo] korábbi információi szerint a Fidesz elnökségének egy év eleji ülésén felvetődött, hogy a kormány melletti kiállást demonstrálandó a Millenáris helyett a 12 500 embert befogadni képes Papp László Budapest Sportarénába szervezzék Orbán Viktor februári évértékelőjét, hogy a Fidesz a nagyszámú résztvevővel demonstrálhassa, a szimpatizánsok a január 2-ai ellenzéki tömegtüntetés, illetve a külföldi sajtó és a nemzetközi szervezetek bírálatai ellenére sem pártoltak el tőle.

Az ötletet végül azonban elvetette az elnökség, elsősorban azért, mert úgy ítélték meg, a Budapest Sportaréna 12 ezer nézője nagyságrendjét tekintve nem különbözik markánsan a Millenáris 600 vendégétől, így nem jelezné kellőképpen, milyen széles tömegek is állnak a kormány mellett. Január 21-én időközben több mint százezer főt megmozgató felvonulást tartottak a Demokrata és a Magyar Hírlap főszerkesztőinek kezdeményezésére, a Fidesz pedig március 15-ére tervezi saját, a nemzeti ünnepi megemlékezéssel egybekötött tömegrendezvényét.