Orbán: Politikai karrierem legnagyobb kihívása előtt állok

Orbán Viktor, Brüsszel
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök a Wall Street Journalnak adott interjút az Európai Bizottság elnökével folytatott tárgyalásáról. Orbán Viktor a lapnak azt mondta, optimista hangulatban van, bár politikai karrierje legnagyobb kihívása előtt áll.
Vágólapra másolva!

Interjút adott a Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti napilapnak Orbán Viktor. A szerdán megjelent interjúban a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy mi lett a José Manuel Barrosóval folytatott megbeszélés eredménye, azt válaszolta, hogy tisztázták az ügyeket, de még vannak nézeteltérések. "De nagyon optimista hangulatban vagyok. Úgy gondolom, nagyon közel járunk céljainkhoz" - mondta a miniszterelnök.

A Wall Street Journal azon kérdésére, hogyan látja a gazdasági kihívásokat, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy politikai karrierje legnagyobb kihívása előtt áll. "Össze kell rakni egy olyan gazdaságpolitikát, amely megfékezi az eladósodást, és 3 százalék alá nyomja a költségvetési hiányt, mindezt úgy, hogy közben recesszió van az EU-ban, és alacsony a növekedés otthon is" - indokolta kijelentését a miniszterelnök.

Orbán Viktor az egyik kérdésre reagálva azt is mondta, nem érti, miért tartja a jegybank függetlensége elleni támadásnak az EU az MNB-elnök fizetésének maximálását. "Az így is az átlagfizetés tízszerese" - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök a WSJ-nek is megismételte azt, amit a Hír Tv-nek mondott, hogy az MNB elnökének eskütétele "egy vörös vonal, hiszen nincs olyan nemzeti intézmény, amelynek az ország életére kiemelkedő jelentősége van, és mellőzhetnénk, hogy annak vezetői az alkotmányra és a magyar nép szolgálatára esküt tegyenek".