Népszavazáson vonatná vissza a jegybanktörvényt Gyurcsány pártja

Vágólapra másolva!
A kezdeményezők megtiltatnák azt is, hogy a törvényhozás vagy a kormány korlátozza a hozzáférést a bankoknál elhelyezett betétekhez. 
Vágólapra másolva!

Népszavazást kezdeményez a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK). A párt a december végén elfogadott jegybanktörvény visszavonásához, illetve a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának megakadályozásához remél választói támogatást.

Bauer Tamás, a DK alelnöke csütörtökön - miután kezdeményezésüket benyújtotta az Országos Választási Bizottságnak (OVB) - újságíróknak elmondta: a referendummal megtiltanák, hogy az Országgyűlés, a kormány vagy bármely más állami szerv korlátozza a betétesek hozzáférését a bankoknál és más pénzintézeteknél elhelyezett betétekhez.

A politikus az MTI kérdésére kifejtette: abban bízik, hogy ha az OVB teret enged kezdeményezésüknek, a népszavazás még tavasszal megtartható. A szükséges aláírások összegyűjtésére szerinte ugyanis egy hónap is elegendő, ha a demokratikus ellenzéki pártok és mozgalmak összefognak.