Lelökték a korlátról a kollégiumban meghalt egyetemistát

Vágólapra másolva!
A 22 éves fiú az után halt meg, hogy egy kollégiumi buli végén vissza akart menni az egyik szobába a táskájáért. A szintén a buliban italozó egyik egyetemista ezt meg akarta akadályozni, ezért a korláton mászó fiút a vádirat szerint a tízméteres mélybe lökte. Cs. Györgyöt emberöléssel vádolják.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken annak az emberöléssel vádolt egyetemistának a pere, aki 2009 októberében egy budapesti kollégiumi rendezvény után egy másik fiatalember halálos zuhanását okozta, miközben próbálta megakadályozni, hogy a fiú feljusson a lépcsőn.

Az ügyész által ismertetett vádirat szerint Cs. György 2009. október 28-án a Budapesti Műszaki Főiskola III. kerületi Kiss Árpád tagkollégiumában tartott rendezvényen vett részt, majd egy ismerőse kérésére a rendezvény vége után segített megakadályozni a nem a kollégiumban lakók bejutását a szobákhoz vezető lépcsőházba. A rendezvény végén a közepes fokú alkoholos befolyásoltság hatása alatt álló 22 éves Németh Ádám is be akart jutni a kollégiumba, hogy a korábban a barátja szobájában hagyott táskáját magához vegye.

A vádlott és rendezői feladatokat ellátó társai Németh Ádámot megakadályozták abban, hogy a lépcsőn keresztül az emeleti helyiségbe menjen, ezért szóváltás alakult ki közöttük. Németh, miután látta, hogy Cs. György mellett nem tud elmenni, a lépcsőház első és második emelet közötti részén átmászott a lépcsőkorláton, és abba kapaszkodva kívülről igyekezett a negyedik emeletre feljutni. A vádirat szerint Cs. György megfogta a fiú korlátba kapaszkodó kezeit, először a jobb, majd a bal kezét a korlátról feszegetve próbálta megakadályozni a továbbjutását. Németh Ádám a feszegetés hatására elengedte a korlátot, háttal a több mint tíz méter mélyen lévő pince betonkövezetére zuhant, és meghalt.

A húszas éveiben járó, informatikai doktori iskolát végző Cs. György nem ismerte el bűnösségét, vallomást nem kívánt tenni, és a kérdésekre sem válaszolt, ezért a nyomozati szakaszban tett vallomását olvasták fel a bíróságon. E szerint a vádlott szórakozni érkezett a kollégiumba, alkoholt fogyasztott, ittas volt. Hajnali háromnegyed négy körül kezdett el segíteni ismerősének, ekkor találkozott Németh Ádámmal és két társával, akik fel akartak jutni a kollégium felsőbb emeletére.

Először lekísérte őket, de a társaság visszatért, egyikük a korláton kívülre állt, szóváltás alakult ki, majd később már csak azt látta, hogy a korláton kívül álló leesik. Cs. György akkor azt közölte, úgy emlékszik, nem ért hozzá a korláton kívül álló emberhez. A tárgyaláson bemutattak olyan fényképeket, amelyek a zuhanás előtt készültek a helyszínen. Ezeken látszik, hogy a vádlott egyik keze a korláton kívül álló Németh Ádám hónalja alatt van, másik keze egyik ujját pedig a sértett korlátot fogó ujjai közé dugja.

A bíróság levetítette a helyszíni szemle alatt készült videofelvételt is, amelyen látható volt a fiú holtteste. A vádlott egyszer sem tekintett bele a videofelvételbe, végig maga elé nézett.