Fél év alatt sem írta alá a volt adatvédelmi biztos fiának kinevezését Orbán

Vágólapra másolva!
Nem lehetett főiskolai tanár az Index információi szerint a kormányt sokat bíráló Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos fia, mert a kinevezési jogkört formálisan birtokló miniszterelnök fél év alatt sem írta alá a társadalomtörténész kinevezési okmányait. A lap szerint a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy formai indok nélkül hiúsuljon meg egy főiskolai tanár - amúgy formalitásnak számító - kinevezése.
Vágólapra másolva!

A Kádár-korral foglalkozó társadalomtörténész, Majtényi György az Index információi szerint áprilisban jelentkezett az Egri Eszterházy Károly Főiskola főiskolai tanári pályázatára. Majtényi 2009 óta tanít az intézményben, előtte a Corvinus Egyetemen volt oktató.

Az Index cikke emlékeztet arra, hogy a főiskolai és egyetemi tanári beosztás közalkalmazotti jogviszony, az államigazgatás azonban nem hivatott megítélni a jelöltek szakmai-tudományos kvalitásait. Ennek megfelelően, bár a pozíció kiírása állami feladat, az azt betöltő személyről a felsőoktatási intézmény autonóm módon, maga dönt.

A főiskola szakmai és tudományos testületeinek előterjesztései alapján az Eszterházy szenátusa egyhangúlag Majtényi pályázatát támogatta, amit továbbítottak az oktatásért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztériumba.

A felsőoktatási törvény szerint a főiskolai tanár kinevezésére vonatkozó javaslatot a miniszter megküldi a miniszterelnöknek, aki a főiskolai tanári munkakör betöltéséhez szükséges munkaköri címről hozott döntésével - gyakorlatilag formalitásként - kinevezi a főiskolai tanárt.

Az elutasításnak formális oka nem volt. Az Index úgy tudja, a miniszterelnök döntésének hátterében az a tény állhat, hogy a történész apja Majtényi László alkotmányjogász, volt adatvédelmi biztos, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, az Orbán-kormány jogalkotási tevékenységének egyik ismert kritikusa.

Az Index megpróbált utánajárni, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban vagy a Miniszterelnökségen akadt-e el a kinevezés, és milyen okok miatt. A cikk megjelenése után Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő levélben közölte, hogy "vannak a tavalyi évről áthúzódó kinevezések, melyek hamarosan meg fognak történni."