Kilökdösték Gaskó Istvánt Cser Ágnes kongresszusáról

Vágólapra másolva!
Nem engedték be Gaskó Istvánt, a Liga Szakszervezetek elnökét az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének kongresszusára. Az Index szerint dulakodás és lökdösődés alakult ki a helyszínen. A vitát az okozza, hogy Gaskó szerint Cser Ágnes már nem az EDDSZ elnöke, míg Cser Ágnes szerint Gaskó nem avatkozhat bele az érdekképviselet belügyeibe. Cser Ágnes sajnálja, hogy Gaskóék "randalíroztak" a bejáratnál.
Vágólapra másolva!

Dulakodás és lökdösődés alakult ki az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének kongresszusán, a Vidékfejlesztési Minisztérium épületében. Gaskó István, a Liga szakszervezeti szövetség elnöke az Indexnek azt mondta, hogy a vitában és lökdösődésben Cser Ágnes, "az EDDSZ vitatott státuszú elnöke" is részt vett. Az [origo] nem tudta utolérni Gaskó Istvánt.

Cser Ágnes a kongresszus után közölte: nagyon sajnálja, és kínosnak tartja, hogy a Liga és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) néhány tagja "randalírozott" a bejáratnál. Azt mondta, hogy kép- és hangfelvételek bizonyítják, hogy a két említett szervezet néhány tagja szidalmazta, rugdosta és leköpte a munkájukat végző biztonsági őröket.

Cser Ágnes elismerte, hogy többeket nem engedtek be a rendezvényre, ezt azzal indokolta, hogy ezek az emberek a mandátumvizsgáló bizottság által összeállított listán nem szerepeltek küldöttként. Azt mondta, hogy a rendezvényen 82 százalékos szavazati aránnyal ismét őt választották meg a szervezet elnökévé. Hozzátette: a választás szabályszerűségét szintén képi és hangfelvétellel is bizonyítani tudja.

Gaskó nem tartja elnöknek Cser Ágnest

Gaskó István szerint a bíróság ítélete alapján Cser Ágnes nem az EDDSZ vezetője. Tavaly decemberben a Fővárosi Ítélőtábla végzésében helybenhagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét, amely megsemmisítette a Cser Ágnes EDDSZ-elnökké választásáról szóló kongresszusi határozatot.

Cser Ágnes erről december 16-án tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az ítélet szóbeli elhangzását követően addig az EDDSZ-elnökének tekinti magát, amíg kézhez nem veszi ezt az ítéletet. Másnap bejelentette, hogy egy másik szervezettel megalakították a hetedik magyar konföderációt, a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Szövetségét, az MSZEDDSZSZ-t.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Gaskó István a minisztérium előtt

Gaskó belépett az EDDSZ-be

Gaskó István azért ment most az EDDSZ kongresszusára, mert az érdekképviselet szerinte a Liga szakszervezeti szövetség egyik tagszervezete. Cser Ágnes azonban ezt vitatja.

Gaskó István január elején "a szervezet volt elnöke, dr. Cser Ágnes homokba dugta a fejét, és nem hajlandó tudomásul venni a másodfokú, jogerős bírósági ítéletet". Ennek értelmében - mint írták - az EDDSZ-nek jogerősen nincs elnöke. A szakszervezet azt írta: miután az EDDSZ mostanáig nem jelezte hivatalosan kilépését, így a Liga Szakszervezetek továbbra is a tagjának tekinti. Hozzátették: az EDDSZ törvényesen és az alapszabály szerint megválasztott új elnökét várja egyeztetésre a jövőbeni együttműködésről a Liga Szakszervezetek.

Cser Ágnes szerint viszont Gaskó István a Liga elnökeként "nem hajlandó tudomásul venni" az EDDSZ testületének tavaly szeptemberi döntését, miszerint nem fizetik tovább a Liga-tagsággal együtt járó tagdíjat, azaz megszüntetik a tagságukat. Álláspontjuk szerint az EDDSZ 2011. október 15. óta nem tagja a Ligának - hangsúlyozta korábban Cser Ágnes.

Cser Ágnes januárban azt is közölte: Gaskó István megsértette a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) alapszabályát, melynek következtében hivatalosan már nem tekinthető a VDSZSZ elnökének. Cser Ágnes azt mondta: Gaskó István 2011. december 21-én személyes nyilatkozata szerint belépett az EDDSZ Semmelweis Kórház-Rendelőintézet Alapszervezetébe, amely egy másik szervezettel együtt az EDDSZ országos elnökének jelölte. Gaskó István ezáltal kizárta magát a VDSZSZ tisztségviselői sorából.