Orbán: Többé nem téríthetnek el céljainktól

Vágólapra másolva!
Megalakult a közszolgákat képző új egyetem. Orbán Viktor miniszterelnök szerint az egyetemalapítás annak bizonyítéka, hogy az országnak van jövője, és lesz ereje kiverekedni magát a nehézségekből. Az intézményben szeptembertől 1017 elsős tanulását finanszírozza majd az állam.
Vágólapra másolva!

Többé nem hagyjuk magunkat eltéríteni a céljainktól - jelentette ki Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem alapító ünnepségén, szerdán az Országházban. Az egyetem három intézmény - a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara - jogutódjaként jött létre január 1-jén. Az új egyetem rektora Patyi András.

Orbán Viktor szerint történelmi jelentőségű, hogy mostantól egységes egyetemi rendszerben készítik fel azokat, akik a közszolgálat legfontosabb hivatásait választják, az új egyetem oktatóit és hallgatóit pedig a magyar állam megújítása legfontosabb letéteményeseinek nevezte. Szerinte az egyetem válasz arra is, hogy az elmúlt évtizedekben a közérdek a magánérdek mögé szorult.

Az egyetemalapítási ünnepség a kormányfő szerint annak is bizonyítéka, hogy az ország elmúlt másfél éves erőfeszítései kinyitották a lehetőségek ajtaját: "másfél év átszervezés és megújítás után elérkeztünk új alkotmányos rendünk konszolidálásához". Kijelentette: "nagy dolgunkra vállalkoztunk, és véghez fogjuk vinni őket ugyanúgy, ahogy megalkottuk az új alaptörvényünket, ahogy stabilizáltuk az ország pénzügyi helyzetét, ahogy tavaly több mint 200 törvény elfogadásával átszerveztük az életünk minden fontos területét, és ahogy ezt az új egyetemet megalapítottuk".

A miniszterelnök szólt arról is, hogy a magyar egyetemek alapítása gyakran kötődik válságokhoz. Példaként felidézte, hogy Pázmány Péter a török hódoltság idején alapította meg a nagyszombati egyetemet, amikor Magyarország három részre szakadt, és Trianon után is az első feladat volt az anyaországba menekíteni a határokon túl ragadt egyetemi intézményeket.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Patyi András az ünnepségen átvette az egyetem ünnepélyes jelképeit, a rektori láncot, jogart és díszpecsétet is.

Az intézmény rektora szerint a diplomaszerzés után várható biztos munka és biztos megélhetés miatt érdemes választaniuk a felvételizőknek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet. Patyi András az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy 2012 szeptemberétől új tantárgyak, a 2013-14-es tanévtől pedig új szakok indítását tervezik.

A 2012-es felsőoktatási felvételi keretszámok szerint 1017 elsőéves közszolgálati egyetemi hallgató tanulmányát támogatja teljes összegben az alapképzésben az állam. Patyi András szerint ez a szám a megrendelői igényeket tükrözi, vagyis ennyi szakember kiképzését várja el tőlük a kabinet.