Lassan nő az influenzagyanús esetek száma

Vágólapra másolva!
A mérsékelt emelkedés ellenére a megbetegedések előfordulási gyakorisága a múlt héten csak mintegy harmada volt az előző évinek. Egy esetben azonosították az influenza B vírusát.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten mintegy nyolc százalékkal emelkedett az influenzagyanús esetek száma Magyarországon, ismét egy ember szervezetében mutatták ki az influenza B vírusát. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) heti jelentése szerint január 9. és 16. között 7300 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az év második hetében tapasztalt mérsékelt emelkedés ellenére a megbetegedések előfordulási gyakorisága csak mintegy harmada volt az előző év azonos hetében tapasztaltnak.

A legtöbben a fővárosban, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében, a legkevesebben Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fordultak orvoshoz. Az OEK összesítése szerint az influenzagyanús megbetegedések továbbra is a felnőttek korosztályát érintik a leginkább.

A második héten 70 influenzagyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra az OEK légúti vírusokkal foglalkozó osztályára. Ezekből a héten egy esetben az influenza B vírusát azonosították.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Múlt szombaton az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a hivatalos Facebook-oldalán arról számolt be, hogy Európában még alacsony az influenza aktivitása, de a múlt hónaphoz képest a vírus terjedése növekvő tendenciát mutat.

Az ECDC összegzése szerint 2012 első hetében Olaszországban és Svédországban regionális, míg Hollandiában, Norvégiában és Spanyolországban helyi járványok alakultak ki. További 13 országból - köztük Magyarországról - elszigetelt eseteket jelentettek. Az európai központ adatai szerint Európa területén a megbetegedéseket okozó vírustörzsek közül eddig az influenza A (H3N2) vírus a domináns.