Lemondatná Schmittet a Navracsics által alapított blog

Vágólapra másolva!
Az államfői hivatal tekintélyének megőrzése érdekében a plágiumbotrány miatt le kellene mondania Schmitt Pálnak a Jobbklikk.hu nevű konzervatív blog szerint. A blog stáb menűpontja alatt péntek délelőtt még szerepelt L. Simon László író, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke is, estére azonban már eltűnt a listáról.
Vágólapra másolva!

Az egyik konzervatív blog szerint le kellene mondania a plágiumgyanúba keveredett Schmitt Pálnak. "Az elnöki hivatal tekintélyének megmentéséért, de legalábbis megőrizve az esélyt annak újjáépítésére, Schmitt Pálnak haladéktalanul le kellene mondania" - írja a Jobbklikk.hu. A bejegyzés szerint az elnöki hivatal nem cáfolta hitelesen a köztársasági elnökkel szemben felmerült plágiumvádakat.

A blogot még 2007-ben alapította több jobboldali értelmiségivel együtt Navracsics Tibor jelenlegi közigazgatási és igazságügyi miniszter. A blog szerzői között több politológus és újságíró mellett ott van L. Simon László író, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, valamint Böszörményi-Nagy Gergely, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

A HVG szerda délután írt arról, hogy szinte szóról szóra megegyezik Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. A lap szerint felveti a plágium gyanúját, hogy Schmitt 215 oldalas doktorijából mintegy 180 oldal Nyikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele.

Schmitt Pál hivatala erre reagálva azt közölte, hogy a "hiánypótló munkát történészprofesszorok bírálták, akik summa cum laude minősítéssel értékelték". Hozzátették: annak eldöntése, hogy az értekezés tartalmi és alaki szempontból megfelelő-e, az ő hatáskörük volt, és megjegyezték azt is, hogy "a dolgozat minősítése önmagáért beszél".