Ebéd közben is a forint árfolyamát kérdezgette Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
Nem kell tartani az államcsőd fenyegetésétől - az [origo] információi szerint ezzel nyugtatta a szerdai kormányülés résztvevőit a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György szerint a helyzet várhatóan nem javul majd a Nemzetközi Valutaalappal tervezett tárgyalások kezdetéig. Az ülésen a miniszteri nyugtatás ellenére a miniszterelnök folyamatosan a forint árfolyama után érdeklődött.
Vágólapra másolva!

A forint megállíthatatlannak tűnő gyengülése, a rekordot döntő csődkockázati felár és az államkötvény-hozamok emelkedése ellenére is optimistán ítélte meg a magyar gazdaság helyzetét a szerdai kormányülésen a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György az [origo] kormányzati információi szerint a napirendi pontok tárgyalása előtt tartott helyzetértékelést, ennek során arról biztosította a miniszterelnököt és a minisztereket, hogy nem fenyeget államcsőd, és az ország egyre magasabb áron ugyan, de finanszírozni tudja adósságait.

A miniszter információink szerint azt mondta, "nagyon nehéz két hét előtt áll az ország", mivel a pénzpiacok minden szereplője arra vár, hogy mire jut a kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a hivatalosan valamikor január 18-a után kezdődő tárgyalásokon. A miniszter szerint nem is lehet számítani a pénzpiaci folyamatok pozitív irányba fordulására, amíg az IMF-tárgyalások vezetésével megbízott tárca nélküli miniszter, Fellegi Tamás a jövő héten le nem ül beszélni a Valutalap képviselőivel. A kormányülés résztvevői ezért úgy döntöttek, hogy az érintett kormánytagok minden hazai és nemzetközi megszólalásában azt kell üzenni, hogy a kabinet csak arra vár, hogy elkezdődjenek a tárgyalások az IMF-fel.

Fellegi Tamás már ennek szellemében nyilatkozott a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón is, megerősítve, hogy a kormány mindent megtesz majd a Valutaalappal történő gyors megállapodás érdekében. A miniszter jövő szerdán utazik Washingtonba előkészíteni a hivatalos tárgyalást, a szervezet pedig január 18-án tárgyalja az eddigi megbeszélésekről készült jelentést.

A szerdai kormányülésen Matolcsy György mellett Fellegi is tartott egy rövid értékelést az eddigi egyeztetésekről. Információink szerint bizakodóan fogalmazott a majdani tárgyalásokról, az IMF képviselői szerinte ugyanis rugalmasabbak és "sokkal jobb fejek", mint az Európai Unió tárgyalódelegációjának résztvevői. A kormányülésen elhangzottak ismerő forrásunk szerint a miniszter úgy érzi, Brüsszelben "csuklóztatják", nem fogadják a telefonjait és nem adnak időpontokat a megkereséseire. Ezt erősíti Olivier Baily, az Európai Bizottság szóvivőjének keddi és szerdai brüsszeli tájékoztatója is, ezeken azt mondta, hogy noha Fellegi Tamás kért időpontot egyeztetésre, addig nem hajlandók folytatni a decemberben megszakadt tárgyalásokat, amíg a magyar kormány nem ad megfelelő választ a bizottságnak a december végén elfogadott jegybanktörvénnyel kapcsolatos kérdéseire.

A szerdai kormányülés részleteit ismerő forrásaink szerint a miniszterelnök a kormányülésen, de még ebéd alatt is többször rákérdezett, hogy áll éppen a forint rekordmélységben lévő (és azóta újabb csúcsot döntő) árfolyama.