Schulz: Orbán okos ember, de az európaiak sem buták

Vágólapra másolva!
Több témát is átbeszélt Orbán Viktor és Martin Schulz között a magyar miniszterelnök és az Európai Parlament elnökének keddi találkozóján. Kölcsönös tisztelet, és kölcsönös konfrontáció jellemezte a találkozót, sok kérdésben pedig nem értettek egyet - mondta Schulz.
Vágólapra másolva!

Martin Schulz európai parlamenti elnök a sajtó előtt hangsúlyozta a magyar miniszterelnökkel Brüsszelben történt kétoldalú találkozó után, hogy nyitott szellemű és gyümölcsöző megbeszélést folytattak, sok kérdésben azonban nem értettek egyet. Kölcsönös tisztelet, és kölcsönös konfrontáció jellemezte a találkozót - mondta a sajtótájékoztatón Martin Schulz, aki hangsúlyozta, hogy a megbeszélésen a saját, és nem az Európai Parlament álláspontját képviselte.

"Az Európai Uniónak figyelembe kell vennie, hogy Orbán úr okos ember, neki azonban azt kell figyelembe vennie, hogy az európaiak sem buták" - mondta Schulz a találkozó utáni sajtótájékoztatón. Szerinte Orbán Brüsszelben nagyszerűen alkalmazza az európai retorikát, miközben Budapesten ugyanezt a retorikát ostorozza. Schulz hangsúlyozta, Brüsszelnek olyan módon kell visszatérítenie Orbánt az európai értékekhez, hogy azt a miniszterelnök ne a saját előnyére használja ki, és ne fordítsa a tömegeket az Európai Unió ellen. Schulz azt tanácsolta Orbánnak, hogy a saját országában inkább a megbékélést, mint a széthúzást segítse elő.

A parlamenti elnök elmondta: a magyar miniszterelnök neki is jelezte, hogy ha az szükségesnek bizonyul, a kormány kész módosítani bizonyos jogszabályokat. A magyar kormányfő sajtófőnökének közleménye szerint a két politikus egyetértett abban, hogy "jelen helyzetben bármilyen további külső politikai nyomásgyakorlás Magyarországra káros hatásokkal járhat, beleértve az uniós alapszerződés 7. cikkelyének alkalmazását is". Havasi Bertalan közleménye szerint a magyar kormányfő és a szocialista politikus abban is egyetértett, hogy egyenként végig kell nézni a vitatott ügyeket, és ahol szükséges, tovább kell tárgyalni, és jogi mederben kell tartani a vitákat. Konszolidációs politika folyik ma Magyarországon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a keddi találkozó után.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán szerint az országban változik a hangulat, amit sajnálatosnak tart. Eddig az uniópárti álláspont volt jelentős többségben, és jelenleg azon dolgozik, hogy ezen a nyomvonalon tartsa a szavazókat, de ez egyre nehezebb - fogalmazott. Az európai uniós szerződés - tagországok elleni eljárást lehetővé tévő - hetes cikkének esetleges alkalmazását feszegető kérdésre válaszolva Schulz azt mondta: semmi nem zárható ki, de először is azt tanácsolja az uniós intézményeknek, hogy értékeljék alaposan, hol van szó esetleges jogsértésről. Megfelelő eszközt kell találni annak biztosítására, hogy az uniós szabályokat tiszteletben tartják - tette hozzá. Az uniós alapszerződés 7. cikke azt mondja ki, hogy egy tagállam egyes jogait fel lehet függeszteni, ha megállapítják, hogy fennáll az uniós alapértékek súlyos megsértésének a veszélye.

Orbán Viktort Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke is fogadta hivatalában - áll a Miniszterelnökség közleményében. Találkozójukon az európai fiskális és stabilitási paktum helyzetéről volt szó. A miniszterelnök szerint a magyar szempontból fontos szakaszok megfelelően alakulnak a tervezetben, így elhárulhat minden akadály az elől, hogy a magyar Országgyűlés - a szükséges vita lefolytatása után - támogassa a megállapodást. Orbán Viktor kifejtette: mindezek alapján minden esély megvan arra, hogy sikeres legyen a jövő heti uniós csúcstalálkozó.