Ismét a régi a francia-magyar barátság, állítja Martonyi

Vágólapra másolva!
Martonyi János veszélyesnek tartja, ha az ellenzék európai intézmények segítségét kéri belpolitikai ügyekben. A külügyminiszter az után beszélt erről, hogy állítása szerint lezárta Párizs és Budapest vitáját a vitatott magyar törvényekről.
Vágólapra másolva!

"Teljes mértékben lezártnak" tekinthető Magyarország és Franciaország között az új alaptörvény kapcsán nyilatkozatok formájában korábban kialakult konfliktus - mondta az MTI-nek Párizsban Martonyi János külügyminiszter francia kollegájával folytatott megbeszélése után. "Abszolút jó és baráti viszonyban vagyunk Franciaországgal, Alain Juppé külügyminiszterrel különösen. Semmi probléma nincsen" - hangsúlyozta az MTI kérdésére a magyar diplomácia vezetője. Elmondta azt is, hogy a nézeteltérés már korábban megoldódott levelezés útján. Elismerte, hogy "nagy a nyomás a (francia) sajtó részéről", ugyanakkor jelezte, azt tartja elsősorban fontosnak, amit a francia kormány képviselői mondanak.

Martonyi azt is elmondta, hogy Magyarország és Franciaország sem tartaná szerencsésnek, ha az uniós állam- és kormányfők testülete, az Európai Tanács elkezdene foglalkozni az elmúlt időszak magyar törvényalkotási folyamata nyomán kialakult vitás kérdésekkel. A három Benelux-ország kezdeményezte, hogy az Általános Ügyek Tanácsa vegye napirendre a Magyarországgal kapcsolatos kérdéseket. Ezt a soros dán elnökség elhárította, de az egyéb kérdések sorában mégiscsak fel fogják vetni - hívta fel a figyelmet Martonyi. Hozzátette, hogy ezt sem ő, sem Franciaország nem tartja "szerencsésnek", miután az Európai Unióban a politikai viták színtere az Európai Parlament.

"Az ideológiai és politikai értékvitákat az Európai Parlamentben kell lefolytatni, ahogy az a Magyarországgal kapcsolatos viták esetében is történt" - fogalmazott. A külügyminiszter "veszélyes dolognak" tartja, ha egy tagállamban az ellenzék a belpolitikai vitáit az európai intézmények, és azon belül is a Tanács elé viszi. Jelezte, hogy nem kizárólag Magyarországról beszél, a kérdés ugyanis már felmerült Romániában és Bulgáriában is. Szerinte el kéne kerülni egy ilyen, politikai vonalak mentén folytatott "általános európai vitát", függetlenül a politikai hovatartozástól. "Fontos, hogy ebben a francia diplomácia is egyetért velünk" - tette hozzá.

Az uniós közösségi joggal való megfelelés témaköre és az esetleges jogsértések kérdése pedig - mint utalt rá - az Európai Bizottsághoz tartozik. Arra is emlékeztetett, hogy három ügyben meg is indult az eljárás Magyarország ellen, és azon kívül is vannak még "további kérdések az igazságszolgáltatás kapcsán", amelyről a magyar kormány jelenleg tárgyalásokat folytat, és "kész megállapodni egy sor kérdésben".

Martonyi azt is jelezte francia kollegájának, hogy a magyar kormány támogatja a készülő új kormányközi szerződést, és ha a parlament felhatalmazást ad rá, a magyar miniszterelnök azt alá fogja írni.

Alain Juppé a vitatott magyarországi törvényekről szólva, korábban aggasztó budapesti folyamatokról beszélt. A magyar külügyminisztérium akkoriban élesen utasította vissza a kijelentést.