Soha nem mondtam, hogy mindent tökéletesen csináltunk, állítja a kommunikációs államtitkár

Vágólapra másolva!
A kommunikációs államtitkár a Die Presse című osztrák napilapnak azt mondta, hogy nem olyan egyszerű a kommunizmusból kijönni. Soha nem mondtuk, hogy mindent tökéletesen csinálunk, egy strukturális változás közepén vagyunk - jelentette ki Kovács Zoltán.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral közölt interjút pénteki számában a Die Presse című osztrák napilap. A cikk szerint az államtitkár cáfolta azokat a vélekedéseket, hogy fennáll a magyar államcsőd veszélye.

Az államtitkár a Die Pressének kijelentette, hogy politikai vagy ideológiai véleményeket nem fogad el igazolásként a kormány arra, hogy tévedett, de ha egy jogi vitában bebizonyosodik, hogy nincs igaza, akkor kész leülni egyeztetni és megoldani a problémát. Példaként a médiatörvény módosítását említette.

Nem tökéletes minden

"Soha nem mondtuk, hogy mindent tökéletesen csinálunk. Egy strukturális változás közepén vagyunk" - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a gazdaság makrogazdasági alapjai szilárdak. Hozzátette, a nyomás és a bizonytalanság az európai és a globális gazdaságon keresztül éri az állampapír-piacokat.

A Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárásokról azt mondta, vannak kérdések, amelyeket néhány napon belül meg lehet oldani. Ide tartoznak a nemzeti bankkal kapcsolatosak, az alaptörvényre való eskütétel kivételével - mondta. Kovács szavai szerint gyorsan tisztázni lehet az adatvédelmi kérdést is, a jövő hétig megtörténhet a jogi érvek kölcsönös ismertetése. A parlament február 13-án vagy 14-én ül össze és meghozhatja a szükséges új döntéseket - jelentette ki.

A magyar gazdaságnak nem hitelre van szüksége az IMF-től, hanem a pénzügyi piacok árfolyamváltozása ellen védő biztonsági hálóra - mondta. Reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások minél előbb elkezdődnek. Mint mondta, bízik benne, hogy azok március végéig befejeződnek.

Az államtitkár szerint a befektetők Magyarországgal szembeni bizalma "talán megrendült valamennyire, de nem veszett el". "A strukturális reformok sok kemény döntést igényeltek" - mondta. "Ha az ember konfliktusövezetben mozog, fel kell vállalnia a konfliktusokat. Ez történt az elmúlt másfél évben" - fogalmazott.

"Nem olyan egyszerű a kommunizmusból kijönni"

Az újságíró kérdésére kijelentette, ha újra kezdhetné a kormányzást, semmit sem tenne máshogy a kormányzat. "Ennek az országnak nincs vesztegetni való ideje. Nem olyan egyszerű a kommunizmusból jönni, az átalakulás szükséges. Be kell fejeznünk az átmeneti időszakot és megváltoztatni a régi struktúrák maradványait" - mondta Kovács Zoltán.