Gyurcsány: Törekedni kell a megegyezésre az LMP vezetőivel

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc szerint nem szabad arra várni, hogy nemzetközi szervezetek döntsenek Magyarország jövőjéről, de a külföldi véleményeket érdemes meghallgatni. A Demokratikus Koalíció elnöke a párt vasárnapi konferenciája előtt azt mondta, hogy a pártnak törekednie kell a megegyezésre az LMP-vel, a kormányt pedig csak alkotmányos eszközökkel lehet megdönteni.
Vágólapra másolva!

Konferenciát tartott vasárnap a Demokratikus Koalíció. Gyurcsány Ferenc pártelnök szerint az ország problémáit a magyaroknak kell megoldaniuk, nem szabad azt várni, hogy nemzetközi szervezetek döntsenek a jövőjéről, arról, hogy merre menjen Magyarország. A volt miniszterelnök mellett a Horn-kormány két pénzügyminisztere, Békesi László és Bokros Lajos is előadást tartott a rendezvényen.

Gyurcsány szerint a kormányfő személyéről is a Magyarországon élőknek kell határozniuk, ez a szuverenitás része, és bár a külföldi véleményeket érdemes meghallgatni, a következtetések levonása a magyarok dolga.

Azt is hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor kormányzását nem bármi áron megdönthető diktatúrának, hanem "az önkény rendszerének" tartja, amellyel szemben alkotmányon kívüli eszközöknek nincs helyük. Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy az ellenzék ne csak a kormányváltás szükségességében értsen egyet, hanem abban is, mi következzen azután.

A gazdaságpolitikáról szólva azt mondta, szembe kell fordulni a kormány önző, a jómódúaknak kedvező politikájával. Szerinte az egyensúly fenntartásához a kiadások csökkentése szükséges, szerkezeti reformok kellenek az egészségügyben, az oktatásban és a nyugdíjrendszerben, "és ez bizony fájni fog".

Az ellenzéknek szerinte ezt időben világossá kell tennie, nehogy a választók azt gondolják, hogy az esetleges kormányváltás után automatikusan jobban fognak élni. "Azt hiszem, hogy nagyon szigorú, fegyelmezett költségvetési politikát kell majd folytatni, és időnként kényelmetlen szerkezeti reformokat kell elindítani" - mondta a Demokratikus Koalíció elnöke.

A konferenciát megelőzően arra az újságírói kérdésre, javult-e az ellenzéki pártok együttműködésének esélye azzal, hogy Schiffer András lemondott az LMP-frakció vezetéséről, és a továbbiakban nem vállal párttisztséget, Gyurcsány Ferenc azt mondta, a DK-nak törekednie kell a megegyezésre azokkal, akiket az LMP a vezetőivé választ.

Egykori pénzügyminiszterek szerint rossz irányba halad a gazdaság

Békesi László közgazdász, a Horn-kormány pénzügyminisztere előadásában azt mondta, a jelenlegi gazdaságpolitika nem folytatható, és bízik abban, hogy a kormány is megérti, elsődleges érdeke a fizetésképtelenség elkerülése, így a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal.

Bokros Lajos, az MDF színeiben megválasztott európai parlamenti képviselő, aki Békesi Lászlót váltotta pénzügyminiszterként 1995-ben, beszédében a szerkezeti reformok fontosságát hangsúlyozva kiemelte: az oktatásban, az egészségügyben és a nyugdíjrendszerben is meg kell találni az öngondoskodás és az állami "kényszerszolidaritás" egyensúlyát.

Bokros a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében a magánpénztári pillér fokozatos újraindítását sürgette, az adórendszerrel kapcsolatban pedig azt mondta, a jelenlegi helyzetben vissza kellene állítani a progresszív adózást, a legfontosabb azonban, hogy az adóék - a bruttó munkaerőköltség és a nettó kereset hányadosa - a mainál alacsonyabb legyen.