Fociőrült Viktátorként említi Orbánt a Reuters elemzése

Orbán Viktor, Brüsszel
Vágólapra másolva!
Futball-hasonlatokkal tüzdelt hosszú elemzést tett közzé Orbán Viktorról illetve a magyarországi gazdasági és politikai helyzetről a Reuters. A cikk szerint Orbánt a pályán mindig keményen megy előre, a politikában azonban túl messzire vitte a versenyszellem, és éppen azt igyekszik elkerülni, hogy piros lapot kapjon miatta Magyarország.
Vágólapra másolva!

Terjedelmes elemzést közölt vasárnap este Orbán Viktorról és a magyarországi gazdasági, belpolitikai helyzetről a Reuters. A "Viktátorként", illetve fociőrült miniszterelnökként emlegetett politikussal kapcsolatban a lap számos, a futballban használatos hasonlatot használ az írásban: felidézi például, hogy Orbán a szülőfalujában futball-akadémiát alapított, illetve hogy büszke arra, hogy fiatal kora óta igazolt játékos. "A szabályok betartása és a demokrácia melletti elkötelezettségét ugyanakkor bel- és külföldön is egyre többször kérdőjelezik meg" - írja a cikk, később pedig mint "egy jó játékosról" ír a kormányfőről, akit azonban növekvő csapatának kritikusai szerint a politikában túl messzire vitt a versenyszellem.

Az írás a visszatérő bírálatok között említi, hogy Orbán és a mögötte álló, 2010-ben elsöprő arányú választási győzelmet arató Fidesz időközben aláásta a demokratikus intézmények, illetve a "fékek és ellensúlyok" rendszerét, és idézi a kormányfőről két könyvet is író Debreczeni József politológus minősítését, aki szerint Orbán már 2002-2003-ban is "a demokrácia legnagyobb ellensége volt Magyarországon".

A cikk szerint ugyanakkor nem az időközben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pártjához igazolt Debreczeni a magyar kormányfő egyetlen kritikusa, hanem többen vannak, akik gazdasági és politikai tekintetben is sárga lapot mutatnak neki. "Orbán és csapata épen egy piros lap elkerülésén manőverezik, amely félreállíthatja őt vagy előrehozott választásokat kényszeríthet ki " - írja a cikk.

A Reuters elemzése emlékeztet arra is, hogy Magyarországot a közelmúltban mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő intézet bóvli kategóriába vágta és szankciókat tervez az Európai Bizottság is, amiért néhány nyugati nagyhatalom úgy látja, hogy az új alkotmány hatályba lépésével az ország antidemokratikus irányba indult el.

Az írás felidézi, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a jegybank függetlenségének garantálását szabta a Magyarországnak nyújtott mentőöv feltételéül, és hogy decemberi, Orbán Viktornak írt levelében aggodalmát fejezte ki a demokratikus szabadságjogok érvényesüléséért Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is.

Az elemzés szót ejt az új alaptörvény hatályba lépésének tiszteletére szervezett január eleji, Operaház előtti, tüntetésről is, amelyen a "Viktátornak" nevezett kormányfő távozását követelte a több tízezer résztvevő.

Említést tesz a cikk a köztelevízió valóságot meghamisító, rövid idő alatt paródiává vált tudósításáról is, amelyben a riporter a demonstráció azon kevés helyszínének egyikéről jelentkezett be, ahol nem voltak tüntetők.

A Michael Roddy neve alatt megjelent írás utal ezután a The Washington Post múlt heti cikkére, amely szerint Orbán Viktor kormánya már sokkal jobban hasonlít autokratikus rezsimekre, Oroszországra vagy Fehéroroszországra, mint uniós demokráciára.

Az elmúlt év törvénykezési tempójáról szólva a cikk ismét futball-hasonlattal él a miniszterelnökkel kapcsolatban, és úgy fogalmaz, hogy Orbán "a pályán is arról híres, hogy a pályán mindig megy előre és harc nélkül soha nem megy vissza."

Az írás megemlíti, hogy Orbán külföldi lapok újságírói előtt tartott múlt heti előadásában Orbán bátornak tűnt, mint aki készen áll egy hasonlóan durva második félidőre is.

A gazdasági helyzetről mint "nehéz időkről" szóló elemzés a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika következményeiként említi a leminősítéseket, a gyenge forintot, az elszabadult üzemanyagárakat és az általános pénzügyi bizonytalanságot.

A cikk utal a friss közvélemény-kutatási adatokra, amelyek szerint a kormány 2010-es győzelme óta támogatói közel felét elveszítette, a megkérdezetteknek pedig immár 84 százaléka látja úgy, hogy rossz irányba tartanak a dolgok az országban.

A Reuters írása említést tesz "semmiből alakuló kormányellenes mozgalmakról" és a formálódó ellenzéki összefogásról illetve arról, hogy 2014-ben - amennyiben addig kitart a kormány - nagy összecsapás várható.