Vágólapra másolva!
Háromnegyed órás csúszással kezdődött szombat délelőtt az LMP kétnapos kongresszusa, amelyet egy budapesti hotelben tart a párt. Szombaton a stratégiáról és az ellenzéki együttműködésről döntenek, illetve megválasztják Kaufer Virág parlamenti képviselő utódját, vasárnap pedig új frakcióvezetőt választ a párt. Karácsony Gergely a frakció vezetéséről azt mondta: szerinte van nála alkalmasabb jelölt. Scheiring Gábor azzal indokolta, hogy mégsem mond le a gazdasági kabinet vezetéséről, hogy "lehet más a politika a párton belül is".
Vágólapra másolva!

"Látok magamnál alkalmasabb jelöltet" - jelentette ki Karácsony Gergely az [origo]-nak az LMP kongresszusa előtt arról, ki lehet vasárnap a párt frakciójának vezetője. A párt hétvégi, kétnapos kongresszusát egy budapesti Üllői úti szállodában tartja, amelynek előtere már szombat reggel megtelt újságírókkal, LMP-s küldöttekkel, illetve néhány zöld színű, "új ellenállás" feliratú táblát is lehet látni.

A kongresszus legfontosabb személyi kérdése, hogy ki lesz a parlamenti frakció vezetője, miután Schiffer András január közepén lemondott az összes LMP-s posztjáról. Az [origo]-nak nyilatkozó LMP-s képviselők szerint Jávor Benedek és Karácsony Gergely a két esélyes. Vágó Gábor, az LMP szóvivője pénteken annyit mondott, hogy a négyfős frakcióelnökségből kerülhet ki az új vezető. A frakcióelnökségnek Karácsony Gergely és Jávor Benedek mellett Szabó Tímea és Mile Lajos a tagja.

"Jávor Benedek és Karácsony Gergely között ott van különbség, hogy az ellenzéki együttműködésre Gergő azért nyitottabb" - mondta korábban egy LMP-s képviselő. Példaként említette, hogy Karácsony Gergely a II. kerületi időközi választáson is hajlandó lett volna a második fordulóban visszalépni az MSZP-s jelölt javára, ha lett volna esély közösen legyőzni a fideszes jelöltet. Ezt akkor egy LMP-s határozat megakadályozta.

A frakció vasárnap tesz javaslatot a frakcióvezető személyére, ezután a kongresszus szavaz majd a jelöltről, és visszautalja a jóváhagyást a frakciónak, mert a végső döntést a képviselőcsoportnak kell meghoznia - mondta a menetrendről Vágó Gábor.

A hivatalosan tíz órakor kezdődő kongresszusra fél tizenegy után érkező Jávor Benedek annyit mondott újságíróknak arról, vállalná-e a frakcióvezetői posztot, hogy "várjuk meg a vasárnapi jelölést". A legtöbb kamera a kongresszus előtt nem Karácsony Gergelyt vagy Jávor Benedeket kísérte, a legtöbben Schiffer András véleményére voltak kíváncsiak. Az LMP távozó frakcióvezetője azonban nem kívánt semmit mondani az újságíróknak sem a jelölésről, sem a párt stratégiájáról, amelyről szombaton vitatkozik a kongresszus.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az egyik résztvevő pólója. A képre kattintva galéria nyílik!

A kongresszus előtt kiderült, a korábban a háttérbe vonulását bejelentő Scheiring Gábor országgyűlési képviselő meggondolta magát, és továbbra is vezetné pártja gazdasági kabinetjét. A posztról január közepén mondott le, február elsejei hatállyal. Az MTI birtokába került levél szerint a politikus döntése megváltoztatását az [origo]-nak azzal indokolta, hogy "a pártban reménykeltő folyamatok indultak el", és szerinte "lehet más a politika a párton belül is".

Az ellenzéki együttműködésről is döntenek

A kongresszusra az újságírók nem mehetnek be, de az LMP a facebookos oldalán folyamatosan közvetíti az eseményeket. Az oldal szerint a kongresszus határozatképes, és bemutatkozott Hikáde Beáta, az LMP új kommunikációs igazgatója, "aki épp vasalás közben tudta meg, ő nyerte el a posztot, és a küldöttek virágos ruhájáról ismerhetik meg".

A kongresszuson szombaton szavaznak a küldöttek az ellenzéki együttműködésről, vagyis eldől, milyen kapcsolatot alakít ki az LMP a többi ellenzéki párttal, főleg az MSZP-vel és a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalícióval, és mennyire vesz részt utcai akciókban. Emellett téma lesz a párt szervezeti struktúrájának átalakítása is. Egy javaslat szerint az eddig elnök nélkül működő LMP-nek két társelnöke lehet. Ha a kongresszus támogatja ezt, a márciusi tisztújítás után egy férfi és egy nő vezetheti a pártot. Egy LMP-s képviselő korábban azt mondta az [origo]-nak, hogy ennek inkább szimbolikus jelentősége lenne: "ha a kongresszus a társelnökök mellett foglal állást, akkor is valószínűleg a frakcióvezető lesz az igazi vezető".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Szavazás. A képre kattintva galéria nyílik!

A kongresszus a napirend szerint délután szavaz arról, ki kerüljön a parlamentbe a január elején mandátumáról lemondó Kaufer Virág helyére. Kaufer Virág január elején jelentette be, hogy visszaadja képviselői megbízatását, mert úgy érzi, "hasznosabb tud lenni az Országgyűlésen kívül". Székébe Szél Bernadett választmányi szóvivő vagy Hajdu Mária, az LMP országos politikai tanácsának elnökségi tagja ülhet be.