Igénytelen tornatermek miatt sérülnek a gyerekek jogai

Vágólapra másolva!
Elhanyagolt és balesetveszélyes a tornatermek többsége a kisebb településeken, a hiányosságok pedig akadályozzák a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog érvényesülését az ombudsman szerint. Szabó Máté a nemzeti erőforrás miniszter közbenjárását sürgeti a problémák megoldására.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté szerint az iskolai testnevelés és a diáksport intézményi feltételeinek a hiányosságai akadályozzák a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog érvényesülését. Leginkább a községek és a kisebb települések iskoláiban korszerűtlen, elhanyagolt és balesetveszélyes a tornatermek többsége, hiányoznak az öltözők és az alapvető higiéniai feltételek - áll az ombudsman közleményében. Bár a kötelező eszközlistán szereplő felszerelések megléte alapvető feltétele az iskolaalapításnak, a fenntartók többsége csak részben képes teljesíteni az előírásokat.

A biztos jelentéséből kiderül az is, hogy a legtöbb helyen csak a jogszabályban meghatározott minimális számú testnevelésórát tartják meg. Hiányzik az iskolai testnevelés minőségét garantáló szakmai felügyeleti rendszer, a minőség és a baleset-megelőzés követelményei a fenntartók anyagi lehetőségeinek függvényében érvényesülnek, és nem állnak rendelkezésre a szakmai protokollok. A testnevelő tanárok ezért nem tudhatják, hogy mely időtartamban és milyen szempontok alapján kell elvégezni a gyerekek fizikai állapotának kötelező felmérését.

Szabó Máté szerint szükség lenne a pályázati források további bővítésére, a kisebb települési önkormányzatok érdekében pedig a feltételrendszer liberalizálására. Az ombudsman sürgeti a testnevelőtanár-képzés és -továbbképzés rendszerének az átalakítását is, hogy az igazodjon az oktatási rendszer gyakorlati igényeihez.

Az ombudsman a jelentésében megfogalmazott problémák megoldásában a nemzeti erőforrás miniszter kezdeményezéseit kérte.