Jávor Benedeket választotta frakcióvezetőnek az LMP

Jávor Benedek új frakcióvezető nyilatkozik az LMP kongresszusát követő sajtótájékoztató után 2011. január 29-én Budapesten
Vágólapra másolva!
Jávor Benedeket választotta meg az LMP új frakcióvezetőjének vasárnap a párt kongresszusa. Jávort az LMP parlamenti frakciója egyedüli jelöltként bocsátotta a kongresszus elé, így győzelme nem volt kétséges.
Vágólapra másolva!

Jávor Benedeket, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnökét az LMP hétvégi kongresszusával egyidőben tartott frakcióülésen jelölték az országgyűlési képviselőcsoport vezetőjének a frakció tagjai - írta az LMP honlapja, amely folyamatosan közöl részleteket az LMP zárt kongresszusán történtekről.

A jelöltet a kongresszus résztvevői is meghallgatták vasárnap, majd támogatásukról biztosították. Ezután a frakció hivatalosan is megválasztja frakcióvezetőnek. Az LMP-nek azért kell új frakcióvezetőt választania, mert Schiffer András január közepén lemondott minden posztjáról.

Mint arról korábban beszámoltunk, az [origo]-nak nyilatkozó képviselők Jávor Benedeket és Karácsony Gergelyt tartották esélynek a frakcióvezetői posztra. Az [origo] LMP-s forrásból úgy tudja, a frakció végül egyetlen jelöltet állított, így a kongresszus csak Jávor Benedekről szavazhatott.

Egy LMP-s képviselő korábban azt mondta: "Jávor Benedek és Karácsony Gergely között ott van különbség, hogy az ellenzéki együttműködésre Gergő azért nyitottabb". Példaként említette, hogy Karácsony Gergely a II. kerületi időközi választáson is hajlandó lett volna a második fordulóban visszalépni az MSZP-s jelölt javára, ha lett volna esély közösen legyőzni a fideszes jelöltet. Ezt akkor egy LMP-s határozat megakadályozta.

"Az Orbán-kormány leváltása nem kielégítő cél"

Az LMP-kongresszus első napján a párt honlapján szereplő tudósítás szerint Jávor Benedek az LMP stratégiájáról és az ellenzékkel való együttműködésről azt mondta: "csupán az Orbán-kormány leváltása számunkra nem kielégítő cél". A képviselő hozzátette: "amikor megalapítottuk az LMP-t, volt egy álmom. Erről az álomról bebizonyosodott, hogy ebben nem lehet partner sem a magyarországi baloldal, sem a magyarországi jobboldal". A beszámoló szerint Jávor Benedek kijelentését nagy taps fogadta.

A kongresszus végül az egész napos vita után úgy döntött: az LMP önállóan készül a következő parlamenti választásra, mert az Országgyűlés jelenlegi pártjai között "nem találnak olyan partnert, amellyel a ciklus hátralévő részében rendszeresen egyeztetett ellenzéki együttműködésnek értelme lenne".