Megtalálták az eltűntnek hitt kórlapokat az Uzsoki utcai kórházban

Vágólapra másolva!
Az Uzsoki utcai kórház központi irattárában voltak azok a kórlapok, amelyek a főorvos szerint bizonyító erejűek lehetnek a morfintúladagolás gyanúja miatt indított nyomozásban. A főorvos korábban az iratok eltűnését összefüggésbe hozta a morfintúladagolásos esetekről megjelent cikkel és szerzőjével, és feljelentést is tett miatta.
Vágólapra másolva!

Egy kivétellel előkerültek az Uzsoki utcai kórházban azok a dokumentumok, amelyek az intézmény vezetése szerint bizonyító erejűek lesznek a morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében indított vizsgálat során - erősítette meg Golub Iván főigazgató a Bors című napilap információit kedden. A főorvos elmondta, hogy a gégészeti osztály 2005-2008. közötti évekből hiányzó kórlapjait a kórházi irattár kezelője egy műanyag rekeszben találta meg a napokban abban a központi irattárban, ahol a 2002 előtti dokumentációt tárolják. Az összesen 46 hiányzó kórlapmellékletből 45 előkerült.

Golub Iván december elején sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy összesen 46 digitális kórlap kézzel írott része tűnt el, ezeken például az szerepel, hogy ki kinek az utasítására, milyen dózisban, milyen készítményt alkalmazott. Az állításuk szerint "bizonyító erejű" dokumentumok eltűnése ügyében a kórház feljelentést tett.

A főigazgató kedden azt mondta, hogy a kórház a dokumentumok megtalálása után azonnal értesítette a rendőrséget, és a hatóság már le is foglalta az iratokat. Golub Iván azt mondta, nagyon örül annak, hogy megkerültek az eltűnt feljegyzések, mert ez - véleménye szerint - a rendőrségi nyomozást, illetve a kórház helyzetének tisztázását is nagyban segíteni fogja.

Golub Iván azt is megjegyezte: vizsgálják, hogy az eltűnt iratok miként kerülhettek összegyűjtve abba a központi irattárba, ahol nincs is helyük. Ennek kapcsán megjegyezte: a dokumentumokat valaki vélhetően "felhasználta". Így a korábban lopás, közokiratokkal és személyes adatokkal való visszaélés miatt tett feljelentésükből csak a lopást vonják vissza, a másik két pontban érvényben marad a feljelentésük.

Elsőként a Magyar Hírlap számolt be arról, hogy a BRFK morfintúladagolásban elhunyt betegek ügyében vizsgálódik. Ehhez nagyon hasonló eseteket ír le Szándékos morfintúladagolás Magyarországon című, néhány hónapja egy szaklapban megjelent cikkében egy orvos, Márkus Attila is. Állítása szerint egy pontosan meg nem nevezett magyar kórházban a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfinadag négy-ötszörösével érték el, hogy a gyógyíthatatlan daganatos betegek kómába essenek, és néhány napon belül meghaljanak. Azóta kiderült: Márkus az Uzsoki utcai kórházban dolgozott.

A kórház első közleményében meggyőződését fejezte ki, hogy "a valótlan és hiteltelen feltételezéseken és sértett személyek rágalmain nyugvó tudatos intézményellenes szándék a megindított hatósági eljárás során tisztázódni fog". Később azt írták: a nyomozás alapját képező orvosi cikk szakmai szempontból megalapozatlan, mivel a szigorú elszámolás alá tartozó gyógyszer kiadott mennyisége mindvégig ellenőrzött és nyomon követhető. "A cikk szerzőjének a hamis vád következményeivel is számolnia kell" - közölte a kórház.

Az Uzsoki kórházban zajló nyomozásról írt cikkeinket itt olvashatja.